Nie od dziś wiadomo, że najczęściej wybieranym dodatkiem do kurczaka w panierce są frytki. Z czym podać tę najbardziej popularną przekąskę? Czym przyprawiać? Jaka przyprawa do frytek sprawdzi się najlepiej? Dowiedz się, jak urozmaicić frytki podawane z kurczakiem w panierce.
Z czym podać frytki?
Frytki to ulubiona przekąska zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wybieramy je, gdy dopada nas mały głód i jako dodatek do obiadu. Są sycące i smaczne, świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jak i jarskimi. Jak przygotować chrupiące frytki, musi wiedzieć każdy, kto pracuje w lokalu gastronomicznym. To najczęściej sprzedawany fast food na świecie. Z pewnością najbardziej znanym dodatkiem do frytek jest ketchup, ale z powodzeniem możesz serwować je na wiele sposobów.
Klasyczne dodatki do frytek
Frytki z ketchupem, frytki z majonezem to klasyka, którą serwuje każdy typowy fast food. Nic dziwnego, ketchup i majonez (a często nawet ich połączenie) to dla wielu amatorów frytek dodatek obowiązkowy. Ale coraz częściej w menu pojawiają się frytki z innymi dodatkami. Dla tych, którzy chcą zaoferować klientom lokalu nowe smaki i serwować frytki w nowej odsłonie, mamy kilka apetycznych propozycji.
Serwowanie frytek z dipem
Do frytek będą pasowały wszelkiego typu sosy. Świetnie się sprawdzą te na bazie majonezu, jak i pomidorów czy jogurtu. Dip czosnkowy, musztardowy, koperkowy lub (kultowe już) tzatziki przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Oczywiście można serwować je także z innymi sosami w zależności od preferencji zamawiającego. Serwując frytki z sosami dobrze jest przemyśleć dobór opakowania na frytki. Warto także zapakować sos do osobnego pojemnika. Dzięki temu podczas transportu sos się nie wyleje, a frytki zachowają swoją chrupkość dłużej niż frytki serwowane razem z sosem.
Frytki ze świeżymi ziołami
Frytki ze świeżymi ziołami? Naturalnie, że tak! Dzięki nim danie zyska świeżość, ziołowy aromat i bardzo apetyczny wygląd. Posiekaj szczypiorek lub porwij rukolę na mniejsze kawałki i posyp nimi frytki. Zieleń ziół i złocisty kolor frytek pięknie współgrają i z pewnością zachęcają do skosztowania.
Chrupiące frytki z prażoną cebulką
Prażona cebulka o kolejny pomysł na urozmaicenie frytek. Wystarczy polać frytki sosem majonezowym i posypać cebulką. Intensywny smak cebulki połączony z przyjemnością chrupania… takie zestawienie zasmakuje każdemu miłośnikowi tych ziemniaczanych przekąsek.
Frytki z dodatkiem ulubionych przypraw
Gotowa mieszanka przypraw dedykowana do frytek to rozwiązanie, które sprawdzi się w każdym lokalu typu fast food. Odpowiednia kompozycja ziół, przypraw i soli nadaje frytkom zupełnie nowy smak, jak również przyjemny aromat. Dzięki niej frytki wyglądają bardzo apetycznie. Stosowanie gotowych mieszanek ma wiele plusów. Gwarantuje powtarzalność efektu, skraca czas przygotowania i eliminuje ryzyko porażki (a co za tym idzie nie narażasz się na dodatkowe koszty), z którym wiążą się kulinarne eksperymenty.
Co do frytek? Cheddar czy chorizo?
Frytki z serowymi i mięsnymi dodatkami to kolejny pomysł na frytki inaczej. Gorące frytki posyp potartym w wiórki serem. Wybierz ser, który będzie się apetycznie „ciągnął„. Sery, które z powodzeniem wykorzystasz jako dodatki do frytek to cheddar, parmezan i mozzarella. Jeśli chcesz zaserwować gościom frytki z mięsnymi dodatkami, wybierz pokrojone w paski chorizo, bekon lub szarpaną wieprzowinę.
Frytki, kurczak i warzywa
Kapsalon to danie, które trafiło do nas z Holandii. Frytki, doprawiony kurczak oraz sałatka warzywna z dodatkiem sosu to coś więcej niż fast foodowa przekąska. Bogactwo smaków, wielość składników i ich połączenie sprawiają, że to prawdziwa uczta. Doskonała opcja na szybki i pożywny obiad. Warto wprowadzić to danie do menu i serwować w porze lunchu. Sukces murowany!
Frytki na ostro
Przyprawianie frytek jest kluczowym zabiegiem, jeśli chcemy zaoferować szybką przekąskę dla miłośników dań charakteryzujących się wysokim poziomem ostrości. Co dodać do frytek, by były jednocześnie pikantne i pyszne? Świetnie się sprawdzi ostra papryka, papryczka chili, papryczka Jalapeno lub gotowy pikantny sos.
Chrupiące frytki z ziemniaków i innych warzyw
Myślisz, że nic się nie równa z chrupiącymi frytkami z ziemniaków? A przecież frytki to nie tylko pokrojone w słupki ziemniaki, ale także inne warzywa usmażone lub upieczone w piekarniku. Z powodzeniem możesz przygotować je z selera, buraków, marchewki, batatów. Warzywa pokrojone w słupki upieczone na chrupko zaoferuj jako dania w Kids Menu. Taka ciepła i zdrowa przekąska jest idealna dla dzieci – zdrowa, pożywna i atrakcyjnie kolorowa. W dodatku wygodna do zjedzenia – nie wymaga użycia sztućców i idealnie pasuje do małych rączek najmłodszych bywalców lokalu.