Finger food to rodzaj przystawki, która doskonale sprawdza się nie tylko w takich miejscach jak ogródek gastronomiczny czy impreza, ale także podczas różnych bankietów, oficjalnych przyjęć czy konferencji. Coraz częściej w ofertach firm cateringowych pojawiają się przekąski finger foods. Czym dokładnie jest finger food, z czego je zrobić i jak wykorzystać do nich kurczaka w panierce? Sprawdź nasze pomysły na finger food z wykorzystaniem złocistych kawałków kurczaka w amerykańskim stylu.
Finger food – co to?
Finger food to rodzaj przekąski, którą, jak sama nazwa wskazuje, możemy zjeść rękoma, bez użycia sztućców. Charakterystyczny dla przekąsek typu finger foods jest ich niewielki rozmiar – porcja ma wystarczyć na jeden – dwa kęsy. Przystawki serwowane w takich mono-porcjach nie tylko są wygodne do zjedzenia, ale także atrakcyjnie się prezentują.
Kurczak w panierce w formie finger food- catering
Jako producent panierki często współpracujemy z firmami gastronomicznymi, które oferują catering, i wiemy, jak ważne jest, by dania typu finger food, nie tylko estetycznie się prezentowały na bankietowym stole, ale by były smaczne i pożywne. Kurczak w panierce jest sycący i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, bez trudu można go pokroić na nieduże kawałki, dlatego doskonałe sprawdza się w formie finger food.
Finger food – wytrawne przystawki z kurczaka
Kurczaka w panierce można podać na wiele sposobów. Zarówno jako stripsy czy nuggetsy, ale także jako szaszłyki, koreczki czy dodatki na kanapki. W tej sytuacji kurczaka należy pokroić na mniejsze kawałki. Niezwykle ważne jest, by panierka dobrze trzymała się mięsa, dlatego do panierowania kurczaka rekomendujemy panierkę Holly Powder. Nasza panierka doskonale trzyma się powierzchni mięsa, nawet podczas krojenia.
Przekąski finger food – pomysły
Kurczak w panierce bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, dlatego bez trudu można na jego podstawie przygotować wiele różnych rodzajów przystawek.
Przekąski finger food z kurczakiem można podać w takiej formie jak
- koreczki
- szaszłyki
- tartinki i kanapeczki
- kanapki wielowarstwowe
- jako nuggetsy i stripsy
Koreczki z kurczakiem
Koreczki to kolejny przykład dań typu finger food. Koreczki prezentują się bardzo efektownie i można je skomponować na wiele różnych sposobów. Możesz je na przykład zaserwować z kurczakiem, serem żółtym, chorizo i ananasem. W formie koreczków możesz podać także pokrojone na kawałki roladki z ciasta francuskiego z nadzieniem szpinakowym, z dodatkiem kurczaka i oliwki.
Kurczak serwowany na szpadzie
Szaszłyki z kurczaka obficie posypanego świeżą natką pietruszki czy szczypiorkiem to świetna propozycja na lunch i z powodzeniem może znaleźć się na szwedzkim stole. Nadziane na patyczki kawałki kurczaka można połączyć z mozarellą w formie kulek i pomidorkami koktajlowymi. Do szaszłyków z kurczaka warto podać dipy – czosnkowy, pomidorowy lub guacamole – pasty z awokado.
Mini kanapeczki i tartinki
Świetnym pomysłem na danie finger food są wszelkiego typu kanapki. Do ich przygotowania możesz wykorzystać bagietkę, krakersy, chleb typu pumpernikiel. Na kanapeczki nałóż pastę i udekoruj kawałkiem kurczaka z dodatkiem świeżej zieleniny, oliwki lub selera naciowego. Kurczak w panierce będzie dobrze smakował zarówno z pastą jajeczną, hummusem czy z różnymi rodzajami sera z deski serów.
Jak serwować finger food
Finger food nie tylko cieszy podniebienie, ale także oczy. Małe porcje atrakcyjnie skomponowanych przekąsek, udekorowane kanapeczki, kolorowe koreczki – wszystko to bardzo apetycznie się prezentuje, przyciąga wzrok i rozbudza apetyt. W związku z tym, że to rodzaj przystawek, który je się rękoma, często na stojąco warto zadbać o to, by przekąski były wygodne do zjedzenia i nie brudziły rąk.
Nie tylko na konferencji – Finger food na imprezę
Finger food sprawdzą się jako dania na szwedzki stół podczas przerwy lunchowej w trakcie oficjalnej konferencji, jak i na każdej imprezie. Kurczak w panierce to zarazem proste, jak i niezwykle atrakcyjne jedzenie. Chrupiąca, postrzępiona panierka kurczaka i soczyste, delikatne mięso połączone z warzywami, serem lub z dodatkiem sosów czy dipu to doskonały pomysł na imprezowe menu.