Fishburger – jak przygotować najlepsze burgery rybne

Burgery stały się jednym z ulubionych dań typu fast food. Otwieranie się kolejnych burgerowni i pojawianie się w menu nowych wersji tego dania pokazuje, że ów trend cały czas trwa, rozwija się i ewoluuje. Dziś możemy zjeść burgery z mięsnym kotletem, wegetariańskie, burgery z kurczakiem, jak i rybą.

 

Burger z rybą w chrupiącej panierce

 

Jako producent panierki do kurczaka, która dedykowana jest także do ryby, chętnie dzielimy się z naszymi klientami pomysłami na przygotowanie nie tylko dań z kurczakiem, ale także dań rybnych. Fish burger to jedno z takich dań, które bez trudu przygotujesz i stworzysz ciekawą alternatywę dla burgera mięsnego. Skorzystaj z naszych inspiracji i przekonaj się, że burger rybny może być hitem menu Twojego lokalu.

 

rybny burger z warzywami i serem

 

Czym jest fishburger?

Burger rybny – popularnie zwany fishburgerem – różni się od klasycznego burgera przede wszystkim rodzajem mięsa. Zamiast kotleta wołowego czy drobiowych stripsów, głównym składnikiem fisburgera jest kotlet rybny lub panierowany filet ryby. Poza tym skład kanapki jest bardzo podobny – bułka, warzywa i sosy. Od tego, jakich dokładnie rodzajów produktów użyjesz, zależy efekt końcowy. Fish burgera możesz przygotować w niezliczonej liczbie wersji – ale każda będzie opierać się na tych czterech podstawowych składnikach.

 

Burger z rybą w panierce i kapustą kiszoną

 

Składniki fishburgera

Burgery rybne mogą się od siebie bardzo różnić – ale jest coś, co je łączy. Przede wszystkim każdy z nich zawiera rybę – najczęściej o białym mięsie, przygotowaną w chrupiącej i złocistej panierce. Burger to rodzaj kanapki, a zatem niezależnie od tego, jaki to rodzaj burgera, do przygotowania każdego niezbędna będzie bułka – najczęściej pszenna, ale tak naprawdę możesz użyć bułki z każdego rodzaju mąki.

 

przyprawa do ryby do kotleta rybnego

 

Do grupy podstawowych składników burgera należą także warzywa – najczęściej świeże, ale nie tylko, oraz sosy – tu jest prawdziwe pole do eksperymentów, od klasycznego ketchupu po najbardziej wymyślne sosy oparte na autorskich recepturach. Szukając odpowiedniego sosu do burgera rybnego warto stawiać na sosy lekko kwaskowate, orzeźwiające, bazujące na musztardzie czy ogórku kiszonym.

 

Jaka ryba do fishburgera? Najlepiej morska

 

Rodzaje ryb używane w fishburgerach

Fisburgera można przygotować na bazie kotleta rybnego lub panierowanego fileta. Niezależnie od formy warto postawić na ryby, które charakteryzują się białym mięsem, zwartą strukturą i delikatnym smakiem. Aby ograniczyć ilość wody czy glazury, dobrze wybierać ryby świeże zamiast mrożonych i stawiać na ryby z pewnych źródeł – warto sprawdzić, czy ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów i czy posiada certyfikaty MSC, ASC.

 

Panierowanie ryby do fish burgera

 

Przygotowanie fishburgera – niezbędne produkty

Co zrobić, by Twój fisburger nie miał sobie równych? To proste! Zadbaj o to, by jego najważniejszy składnik – czyli ryba w panierce, była idealnie chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Co jest kluczem do osiągnięcia takiego efektu? Odpowiedni wybór ryby i zestaw produktów Holly Powder: panierka do kurczaka i ryby, marynata oraz przyprawa do ryby. Dzięki temu gotowemu rozwiązaniu Twoja ryba będzie aromatyczna i apetyczna, w środku delikatna i soczysta, a na zewnątrz otoczona idealnie postrzępioną, złocistą panierką.

 

Smażona ryba w panierce do fishburgera

 

Przygotowanie ryby do fishburgera krok po kroku

Odpowiednio oczyszczoną rybę pokrój na mniejsze kawałki. Do marynowania i przyprawiania użyj gotowych mieszanek Holly Powder. To nie tylko gwarancja smaku, ale także przyspieszenie i ułatwienie pracy. Zgodnie z instrukcją producenta zapanieruj kawałki w panierce gastronomicznej Holly Powder. Usmaż rybę w rozgrzanej fryturze.

 

burgery rybne

 

Warianty fishburegra – sprawdź nasze inspiracje

Odpowiednio przygotowana ryba w panierce to podstawa fisburgera. Co z resztą? Ta w dużej mierze zależy od Twojej inwencji. Jeśli szukasz inspiracji skorzystaj z naszych poniższych propozycji. Pamiętaj jednak że to tylko propozycje, które możesz modyfikować zgodnie z własnymi (lub gości Twojej restauracji) upodobaniami.

 

Najlepszy burger z rybą i frytkami

 

Fishburger z kiełkami

Do przygotowania tego burgera rybnego będą potrzebne Ci dwa kawałki ryby w panierce, bułka burgerowa, sos tatarski oraz świeże warzywa: sałata, pomidor, czerwona cebula i kiełki rzodkiewki.
Umieść na burgerowej bułce wszystkie wymienione składniki i przykryj drugą połówką bułki. Bułkę dobrze wcześniej podpiec, by była ciepła i apetycznie zarumieniona.

 

Burger rybny z dorszem i kapustą kiszoną

 

Fishburger z kapustą kiszoną

To wersja dla miłośników wyrazistych smaków. Do jej przygotowania użyj dobrej jakości kapusty kiszonej lub kimchi. Dodaj dwa kawałki panierowanej ryby i użyj ulubionego sosu lub majonezu.

 

Cheese burger z rybą w panierce i serem

 

Fishburger z serem

Serowy fishburger to świetna alternatywa dla mięsnej wersji cheesburgera. Do przygotowania takiego burgera rybnego potrzebujesz ser cheddar, roszponkę, ogórki konserwowe, czerwoną cebulę oraz, oczywiście, rybę w panierce Holly Powder. Sos tatarski możesz zastąpić majonezem lub sosem duńskim.

 

Pyszne burgery rybne z warzywami

 

Dlaczego warto wybrać fishburgera?

Burgery to nieustannie jeden z najchętniej wybieranych rodzajów kanapki. Ich przygotowanie jest proste i daje możliwość stworzenia wielu różnych wersji, co pozwala w szybki i łatwy sposób stworzyć atrakcyjne i rozbudowane menu. Burgery rybne to świetna alternatywa dla klasycznych hamburgerów opartych na wołowinie czy wieprzowinie. Fish burger to także ciekawa propozycja dla miłośników ryb i tych, którzy są ciekawi nowych smaków. Wypróbuj nasze przepisy na burgery rybne i wzbogać ofertę swojego lokalu o nowość – pyszne fishburgery z rybą w panierce!

Poznaj nasze marki: