Chcesz zarabiać na daniach mięsnych? Postaw na kawałki kurczaka w panierce

Kawałki kurczaka w złocistej chrupiącej panierce cieszą się niesłabnącą popularnością – także wśród gastronomów. Dlaczego warto postawić na nuggetsy? Co sprawia, że to tak opłacalne danie? Sprawdź, jak zarabiać serwując kawałki kurczaka w gotowej panierce Holly Powder.

 

opłacalne kawałki kurczaka w panierce

 

Kawałki kurczaka – proste i szybkie w przygotowaniu

Kawałki kurczaka w panierce przygotujesz szybko i bez problemu. Wystarczy kurczak od sprawdzonego dostawcy i panierka do kurczaka Holly Powder. Dzięki gotowym rozwiązaniom gastronomicznym przygotowanie kurczaka w panierce jest niezwykle proste i pozwala uzyskać naprawdę satysfakcjonujący efekt. Kurczak w środku jest soczysty, a panierka złocista i idealnie chrupiąca.

 

panierka do nuggetsów czyli chrupiących i złocistych kawałków kurczaka

 

Filet drobiowy – wykorzystasz go w całości

Do przygotowania nuggetsów potrzebujesz fileta z kurczaka. Mięso drobiowe bez kości ma wiele zalet. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu. Nie trzeba wykrawać kości, włókien, a przerosty tłuszczu wytopią się podczas smażenia. Nie musisz poświęcać czasu na usuwanie skóry. Nie tylko bez trudu je pokroisz, ale także wykorzystasz w całości, ograniczając „odpady”. Filet drobiowy to część kurczaka, na której gastronom ma zdecydowanie najmniejszy ubytek.

 

Kawałki kurczaka trzeba pokroić i zamarynować

 

Jak pokroić kawałki kurczaka?

Odpowiednie pokrojenie kurczaka jest nie tylko bardzo proste, ale przede wszystkim niezwykle ważne. Od tego, jak wykonamy to zadanie, w dużej mierze zależy końcowy efekt. O czym należy pamiętać krojąc kurczaka na kawałki? Po pierwsze zawsze wybieraj filet średniej wielkości, tj. około 250 g – to gwarancja wysokiej jakości oferowanego dania Wykroisz z niego około 10 równych stripsów. Pamiętaj, by mięso kroić w poprzek włókien.

 

Filet kroimy na kawałki kurczaka

 

Równe kawałki kurczaka

Ważne, by wykrojone kawałki kurczaka miały kształt równych pasków. Zbyt duże kawałki mogą się nie dosmażyć, zbyt małe – mogą się szybciej wysmażyć, a przez to być mniej soczyste. Pokrojenie fileta na równe części jest bardzo proste – łatwo podzielisz go na równe części, najlepiej o wadze około 25-30 g. Taka gramatura sprawi, że wszystkie kawałki kurczaka będą w tym samym czasie właściwie wysmażone. Krótki czas przygotowania to ogromna zaleta dań z kurczaka. Zalecany czas smażenia tak pokrojonych kawałków kurczaka to zaledwie 3,5 minuty.

 

Aby kawałki kurczaka były chrupiące panieruje się je w gotowej panierce Holly Powder

 

Soczyste kawałki kurczaka w panierce i marynacie Holly Powder

Odpowiednio pokrojone kawałki kurczaka należy najpierw zamarynować. Do tego celu użyj marynaty Holly Powder. W ofercie znajdziesz dwa rodzaje marynaty – pikantną i łagodną. Umieszczone w przygotowanej marynacie kawałki wymagają odpowiedniego masowania. Dzięki niemu mięso stanie się soczyste, a panierka podczas smażenia idealnie się postrzępi. Masowanie powinno trwać nie krócej niż 5 minut , aż do momentu kiedy marynata w całości zostanie wchłonięta przez mięso.

 

kawałki kurczaka to danie, które jest bardzo opłacalne

 

Opłacalne kawałki kurczaka w panierce

Soczystość mięsa i uzyskanie odpowiednie struktury panierki podczas smażenia to nie wszystkie korzyści wynikające z poprawnie wykonanego marynowania kurczaka. Dzięki takiemu przygotowaniu kurczaka każdy z wykrojonych kawałków zwiększa swoją objętość o około 20%! A zatem z każdego kilograma mięsa otrzymujemy 1200 gramów gotowego produktu. Czysty zysk!

 

smażone kawałki kurczaka w panierce

 

Prosty przepis na złoty kolor i postrzępienie a la płatki kukurydziane

Warto dodać, że podczas smażenia panierka również zwiększa swoją objętość – jej struktura zaczyna przypominać postrzępione, złociste płatki. Zapełniając kosz frytkownicy warto pamiętać, by nie układać kurczaka zbyt blisko siebie – zapewnia to równomierne usmażenie i uzyskanie jednolicie postrzępionej struktury. Jeśli kawałki kurczaka serwowane przez znaną amerykańską restaurację rozbudzają Twój apetyt, możesz być pewien, że efekt uzyskany dzięki panierce Holly Powder będzie mu z powodzeniem dorównywał – goście Twojego lokalu nie przejdą obojętnie obok tych złocistych i chrupiących kawałków mięsa.

 

kawałki kurczaka jako baza do wielu popularnych dań

 

Małe kawałki kurczaka w panierce jako baza wielu dań

Kawałki kurczaka na obiad? Oczywiście! Nuggetsy możesz z powodzeniem serwować jako samodzielne danie – najlepiej w kubełku z dodatkiem frytek i sosu lub wykorzystać do przygotowania wielu innych popularnych dań. Doskonale sprawdzą się jako baza do burgera, wrapa, hot doga czy kanapek na ciepło. Dzięki temu, że panierka dobrze trzyma się mięsa bez trudu pokroisz je na jeszcze mniejsze kawałki, które dodasz do sałatki czy tortilli lub zaserwujesz najmniejszym bywalcom Twojego lokalu.

 

Poznaj nasze marki: