Kawałki kurczaka w złocistej chrupiącej panierce cieszą się niesłabnącą popularnością – także wśród gastronomów. Dlaczego warto postawić na nuggetsy? Co sprawia, że to tak opłacalne danie? Sprawdź, jak zarabiać serwując kawałki kurczaka w gotowej panierce Holly Powder.
Kawałki kurczaka – proste i szybkie w przygotowaniu
Kawałki kurczaka w panierce przygotujesz szybko i bez problemu. Wystarczy kurczak od sprawdzonego dostawcy i panierka do kurczaka Holly Powder. Dzięki gotowym rozwiązaniom gastronomicznym przygotowanie kurczaka w panierce jest niezwykle proste i pozwala uzyskać naprawdę satysfakcjonujący efekt. Kurczak w środku jest soczysty, a panierka złocista i idealnie chrupiąca.
Filet drobiowy – wykorzystasz go w całości
Do przygotowania nuggetsów potrzebujesz fileta z kurczaka. Mięso drobiowe bez kości ma wiele zalet. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu. Nie trzeba wykrawać kości, włókien, a przerosty tłuszczu wytopią się podczas smażenia. Nie musisz poświęcać czasu na usuwanie skóry. Nie tylko bez trudu je pokroisz, ale także wykorzystasz w całości, ograniczając „odpady”. Filet drobiowy to część kurczaka, na której gastronom ma zdecydowanie najmniejszy ubytek.
Jak pokroić kawałki kurczaka?
Odpowiednie pokrojenie kurczaka jest nie tylko bardzo proste, ale przede wszystkim niezwykle ważne. Od tego, jak wykonamy to zadanie, w dużej mierze zależy końcowy efekt. O czym należy pamiętać krojąc kurczaka na kawałki? Po pierwsze zawsze wybieraj filet średniej wielkości, tj. około 250 g – to gwarancja wysokiej jakości oferowanego dania Wykroisz z niego około 10 równych stripsów. Pamiętaj, by mięso kroić w poprzek włókien.
Równe kawałki kurczaka
Ważne, by wykrojone kawałki kurczaka miały kształt równych pasków. Zbyt duże kawałki mogą się nie dosmażyć, zbyt małe – mogą się szybciej wysmażyć, a przez to być mniej soczyste. Pokrojenie fileta na równe części jest bardzo proste – łatwo podzielisz go na równe części, najlepiej o wadze około 25-30 g. Taka gramatura sprawi, że wszystkie kawałki kurczaka będą w tym samym czasie właściwie wysmażone. Krótki czas przygotowania to ogromna zaleta dań z kurczaka. Zalecany czas smażenia tak pokrojonych kawałków kurczaka to zaledwie 3,5 minuty.
Soczyste kawałki kurczaka w panierce i marynacie Holly Powder
Odpowiednio pokrojone kawałki kurczaka należy najpierw zamarynować. Do tego celu użyj marynaty Holly Powder. W ofercie znajdziesz dwa rodzaje marynaty – pikantną i łagodną. Umieszczone w przygotowanej marynacie kawałki wymagają odpowiedniego masowania. Dzięki niemu mięso stanie się soczyste, a panierka podczas smażenia idealnie się postrzępi. Masowanie powinno trwać nie krócej niż 5 minut , aż do momentu kiedy marynata w całości zostanie wchłonięta przez mięso.
Opłacalne kawałki kurczaka w panierce
Soczystość mięsa i uzyskanie odpowiednie struktury panierki podczas smażenia to nie wszystkie korzyści wynikające z poprawnie wykonanego marynowania kurczaka. Dzięki takiemu przygotowaniu kurczaka każdy z wykrojonych kawałków zwiększa swoją objętość o około 20%! A zatem z każdego kilograma mięsa otrzymujemy 1200 gramów gotowego produktu. Czysty zysk!
Prosty przepis na złoty kolor i postrzępienie a la płatki kukurydziane
Warto dodać, że podczas smażenia panierka również zwiększa swoją objętość – jej struktura zaczyna przypominać postrzępione, złociste płatki. Zapełniając kosz frytkownicy warto pamiętać, by nie układać kurczaka zbyt blisko siebie – zapewnia to równomierne usmażenie i uzyskanie jednolicie postrzępionej struktury. Jeśli kawałki kurczaka serwowane przez znaną amerykańską restaurację rozbudzają Twój apetyt, możesz być pewien, że efekt uzyskany dzięki panierce Holly Powder będzie mu z powodzeniem dorównywał – goście Twojego lokalu nie przejdą obojętnie obok tych złocistych i chrupiących kawałków mięsa.
Małe kawałki kurczaka w panierce jako baza wielu dań
Kawałki kurczaka na obiad? Oczywiście! Nuggetsy możesz z powodzeniem serwować jako samodzielne danie – najlepiej w kubełku z dodatkiem frytek i sosu lub wykorzystać do przygotowania wielu innych popularnych dań. Doskonale sprawdzą się jako baza do burgera, wrapa, hot doga czy kanapek na ciepło. Dzięki temu, że panierka dobrze trzyma się mięsa bez trudu pokroisz je na jeszcze mniejsze kawałki, które dodasz do sałatki czy tortilli lub zaserwujesz najmniejszym bywalcom Twojego lokalu.