Zamierzasz wprowadzić kids menu w swojej restauracji i zastanawiasz się od czego zacząć? Jak skomponować menu dla dzieci, by było atrakcyjne, smakowite i odpowiadało oczekiwaniom Twoich najmłodszych gości? Zapoznaj się z naszymi propozycjami, dowiedz się, dlaczego kurczak dla dzieci to opcja doskonała i wykorzystaj wiedzę w stworzeniu apetycznego menu kids w Twoim lokalu!
Obowiązkowo w kids menu
Myślisz, że stworzenie idealnego menu dla dzieci to lada wyzwanie? Nic bardziej mylnego! Korzystając z wiedzy i doświadczenia współpracujących z Holly Powder restauratorami i kucharzami, przygotowaliśmy pomysły na dania dla dzieci, które obowiązkowo powinny znaleźć się w każdym menu kids.
Obiad dla dzieci w Twojej restauracji
Co zatem powinno pojawić się w ofercie dla dzieci? Zdecydowanie to, co dzieci najchętniej wybierają na obiady. W tej kwestii nie warto zbyt bardzo eksperymentować – dzieci najbardziej lubią jeść to, co znają. Rosół, naleśniki, pierogi ze śmietaną i owocami – te dania bardzo często widnieją w menu dedykowanemu najmłodszym. Do tego klasycznego już zestawu dań warto dodać jeszcze kurczaka w panierce.
Kurczak dla łasucha i dla niejadka
Dlaczego kurczak powinien znaleźć się w menu dla dzieci? Zapytaliśmy Panią Marię, wieloletnią właścicielkę restauracji, która w menu kids oferuje dania z kurczaka.
„Dlaczego oferujemy kurczaka w panierce? Po pierwsze, dlatego, że dzieci kurczaka uwielbiają! Po drugie, znają jego smak, więc nie muszą się obawiać, że to, co im kelner przyniesie na tacy, nie będzie im smakowało. Po trzecie, panierowany kurczak daje tyle możliwości! Na jego bazie można zbudować całe menu – i to nie tylko dla dzieci!”
Kurczak jako przekąska
Kurczaka w panierce z powodzeniem można zaserwować jako główne danie obiadowe – wystarczy zaserwować go z dodatkami takimi jak frytki, surówki czy sosy. Kawałki kurczaka w panierce to także świetna opcja na przekąski. Głodne maluchy w porze lunchowej z chęcią sięgną po złociste nuggetsy – chrupiące, smaczne i pożywne.
Kinder Bal w Twoim lokalu
Organizowanie urodzinek w Twoim lokalu to prawdziwa żyła złota! Rodzice poszukują wciąż nowych miejsc i pomysłów na świętowanie dnia urodzin ich potomka, dlatego przygotowanie takiej oferty w Twojej restauracji z pewnością zostanie przyjęte entuzjastycznie. Jak skonstruować taką ofertę? Sprawdziliśmy jak to robią doświadczeni.
„Nasza oferta urodzinowa wydaje się skromna, ale cieszy się naprawdę ogromnym zainteresowaniem – zapewnia Pan Jarosław, właściciel niedużej, rodzinnej pizzerii- oferujemy udekorowaną przestrzeń do zabawy, kolorowe nakrycie stołu oraz pyszne menu dla dzieci i ich opiekunów. Rodzice często wynajmują także animatora zabaw dziecięcych – wtedy podczas urodzin organizowane są tu różne warsztaty i gry. Za każdym razem dzieci wychodzą zadowolone – najedzone i z uśmiechami od ucha do ucha„.
Menu urodzinowe dla dzieci
Co serwować podczas przyjęcia urodzinowego w lokalu? Najlepiej zaoferować dania, które na co dzień można zjeść w Twoim lokalu, ale w innym, odświętnym wydaniu. Potraktuj tę okazję jako szansę na promocję Twoich dań. Nadaj mu kolorową, atrakcyjną formę. Nuggetsy mogą mieć różne wesołe kształty, sałatka zaserwowana w postaci koreczków, a kanapki przypominać swoim kształtem małe, urocze łódeczki. To dzieciom (a nawet rodzicom!) z pewnością się spodoba i zostanie spałaszowane ze smakiem.
Dobre jedzenie to podstawa
Smaczne, kolorowe jedzenie to podstawa, ale nie tylko ono się liczy. Zadbaj więc także o całą oprawę. Począwszy od zastawy po dekoracje w lokalu – niech goście poczują klimat urodzinowego przyjęcia. Balony, serpentyny, girlandy – a nawet konfetti! Być może będzie czekało Cię trochę więcej sprzątania niż zwykle, ale – uwierz – naprawdę warto. Te małe dodatki potrafią zrobić magię – i zwykły lokal staje się krainą z dziecięcej fantazji.
Oferta urodzinowa – urodziny w plenerze
Twój lokal posiada ogródek dla gości? To miejsce może stać się doskonałą przestrzenią do zorganizowania urodzinek. Świeże powietrze, miejsce do zawieszenia piniaty czy pogrania w różne gry ruchowe otwiera przed Tobą więcej możliwości. Warto je wykorzystać, tak jak zrobili to Zosia i Michał, małżeństwo, które prowadzi lokal gastronomiczny z ogródkiem:
„Dzieci uwielbiają urodziny w ogrodzie. Robimy wielkie bańki, organizujemy turniej grania w kapsle, dzieci rozbijają piniatę. Jest dużo śmiechu, dobrej zabawy i dobrego jedzenia. Nasze menu dla dzieci na urodziny zawsze konstruujemy tak, by składało się z dań, które bez trudu zabierzemy w plener„.
Menu dla dzieci na urodziny – wersja na wynos
Jeśli Twój lokal jest za mały na organizowanie przyjęć urodzinowych dla dzieci, a szukasz pomysłów na wzbogacenie oferty, to świetnym sposobem na to jest przygotowanie cateringowej oferty urodzinowej. Ważne, by dania, które znajdą się w menu dla dzieci na urodziny, można było bez trudu zapakować i serwować w dowozie. Świetnie do tego sprawdza się kurczak w panierce. Nie dość, że jest bezproblemowy w transporcie, to jeszcze świetnie smakuje na zimno i można go zaserwować na wiele sposobów.
Menu dla dzieci – restauracja przyjazna rodzinie
Coraz częściej w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych można spotkać biesiadujące całe rodziny. Rodzice chętniej odwiedzają daną restaurację, jeśli posiada udogodnienia dla karmiących mam i małych dzieci. Menu dla dzieci, toalety wyposażone w przewijaki lub podesty, kąciki do zabawy lub miejsce, gdzie mama może w komfortowych warunkach karmić piersią – obecność takich rozwiązań na pewno zostanie doceniona przez Twoich gości i zachęci ich do ponownych odwiedzin Twojego lokalu.