Panierka do nuggetsów – Poznaj sposób na chrupiącego kurczaka

Panierka do nuggetsów to nasz flagowy produkt, mamy zatem duże doświadczenie w temacie przyrządzania kawałków kurczaka w złocistej panierce.

Postanowiliśmy więc podzielić się naszą wiedzą i stworzyliśmy zestaw przydatnych w przygotowywaniu nuggetsów wskazówek.

 

panierka do nuggetsów sklep

 

Co to są nuggetsy, wiedzą nawet dzieci. W końcu to jedno z najpopularniejszych dań w standardowym KIDS MENU. Jednak odpowiedź na pytanie, jak się robi nuggetsy, nie jest już taka oczywista. Skorzystaj z naszych podpowiedzi i dowiedz się, jak zrobić chrupiące nuggetsy, które z powodzeniem zaserwujesz w swoim lokalu.

nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce

Panierka do nuggetsów i sprawdzone rozwiązania

Panierka do kurczaka Holly Powder sprawi, że Twoje nuggetsy będą idealnie chrupiące i postrzępione, będą posiadały piękny i apetycznie złoty kolor. Oto, co sądzi o niej szef kuchni jednej ze współpracujących z nami restauracji:

„Dlaczego panierka Holly Powder jest bezkonkurencyjna? Po pierwsze, zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. Po drugie, dobrze trzyma się mięsa. Nie jest twarda, sztywna czy gumowata, ale odpowiednio chrupiąca. Jest także uniwersalna – walory smakowe mięsu zapewnia marynata. Zatem ten sam produkt sprawdza się do przygotowania kurczaka w każdej wersji – zarówno w łagodnej, jak i pikantnej”.

Powtarzalność w gastronomii jest niezwykle ważna. Dlatego warto stawiać na sprawdzone rozwiązania i korzystać z doświadczenia innych. Holly Powder oferuje zarówno niezawodne produkty, jak i profesjonalne wsparcie merytoryczne. Dzięki nim w łatwy sposób osiągniesz satysfakcjonujący efekt i przyrządzisz dania z kurczaka w najwyższej jakości.

Jak zrobić panierkę do nuggetsów?

Nie musisz się już nad tym zastanawiać. Gotowa panierka do nuggetsów naszej marki zapewni Twoim daniom z kurczaka odpowiedni złoty kolor, przyjemną chrupkość i apetyczną, przypominającą płatki kukurydziane, strukturę. Sprawdzona receptura zapewnia zawsze taki sam, powtarzalny efekt.

 

jak zrobić panierkę do nuggetsów

 

Wystarczy stosować zalecane proporcje i przygotowywać kurczaka zgodnie z instrukcją, a rezultat będzie stale Ciebie (i gości Twojego lokalu) zachwycał. Gotowa panierka do nuggetsów to najlepszy wybór, a jednocześnie ogromne ułatwienie, które znacznie skraca czas przygotowania potrawy.

Z czego przygotować pyszne nuggetsy?

Jedyna poprawna odpowiedź brzmi: ze świeżego fileta z kurczaka. Oczywiście, część sieciowych restauracji Fast Food serwuje nuggetsy przygotowywane na bazie mięsnej, naszpikowanej chemią masy. Do jej przygotowania wykorzystuje się podroby i sztuczne dodatki, a przyrządzane z niej nuggetsy cechuje niska jakość i brak wartości odżywczych.

A przecież przekąski wywodzące się z fast foodowego menu można przyrządzić w zdrowszy sposób! To od  Ciebie – jako gastronoma i kucharza, zależy, czy serwowane danie będzie nie tylko smaczne, ale także wartościowe.

 

gotowa panierka do nuggetsów

 

Zdrowsza wersja chrupiącej przekąski

My stawiamy na zdrowszą wersję popularnych w sieciówkach nuggetsów. Dlaczego zdrowszą? Bo opierającą się na świeżym mięsie drobiowym. Stawiamy na tworzenie dań z najlepszej jakości składników. Stawiamy na nieprzetworzoną żywność. Jeśli Tobie również na tym zależy, zainwestuj w nuggetsy przygotowane ze świeżego mięsa drobiowego.

Marynata do nuggetsów

Odpowiednia panierka do nugetsów to już połowa sukcesu. Niezwykle istotny jest także wybór właściwej marynaty. W ofercie Holly Powder znajdziesz dwa rodzaje marynaty: pikantną i łagodną. Wybór poziomu ostrości pozwoli Ci w łatwy sposób dostosować danie do upodobań smakowych gości w Twoim lokalu. Przygotowując drobiowe przekąski dla dzieci użyj marynaty łagodnej o delikatnym smaku i aromacie. Dorosłym z pewnością zasmakuje bardziej pikantna wersja nuggetsów.

Dzięki marynacie mięso zyskuje:

  • smak
  • aromat
  • odpowiednią soczystość

Marynata Holly Powder w całości wnika do mięsa, dzięki czemu walory smakowe są intensywne i dobrze wyczuwalne. Przygotowanie marynaty jest niezwykle proste. Wystarczy dodać tylko wodę zmieszaną z lodem w odpowiednich proporcjach.

Co zrobić, by kawałki kurczaka były soczyste?

Marynata zapewnia mięsu nie tylko smak, ale także nadaje soczystość. Zamarynowanie mięsa oraz jego odpowiednie masowanie sprawia, że mięso utrzymuje wilgotność nawet podczas długiego przechowywania w witrynie grzewczej.

 

nuggetsy z kurczaka marynata

 

W przygotowaniu marynaty bardzo ważne jest zastosowanie odpowiednich proporcji.  Zbyt duża ilość wody sprawi, że kurczak  zamiast się smażyć, zacznie się gotować. Zbyt mała ilość wody spowoduje, że mięso będzie zbyt suche.

Masowanie mięsa kluczem do sukcesu

Na soczystość wpływa także odpowiednie masowanie mięsa. Aby było ono aromatyczne i odpowiednio wilgotne, należy masować je do czasu, aż wchłonie całą marynatę. Dobrze wymasowane mięso – to soczyste i … chrupiące nuggetsy. Odpowiednie uwodnienie mięsa wpływa bowiem na pojawienie się podczas smażenia charakterystycznych, postrzępionych płatków.

Jak uzyskać efekt postrzępionej panierki?

Na efekt postrzępionej struktury panieru wpływa kilka czynników:

  • Po pierwsze, uwodnienie mięsa podczas marynowania i masowania.
  • Po drugie, panierowanie mięsa zgodne z instrukcjami opracowanymi przez Holly Powder.
  • Po trzecie, smażenie w odpowiedniej temperaturze.

 

panierka do nugetsów

 

Aby nuggetsy z kurczaka posiadały chrupiącą panierkę z charakterystycznymi płatkami, należy panierować je zgodnie z zasadami panierowania, pamiętając o wykonaniu określonej ilości powtórzeń. Warto mieć na uwadze także to, by mięso – bezpośrednio po opanierowaniu –  włożyć do smażalnika. Dzięki temu panier nie zdąży nasiąknąć wodą z mięsa, utrzyma swoje napuszenie i atrakcyjnie się postrzępi podczas smażenia.

Idealnie złote kawałki kurczaka czyli nuggetsy na medal

Nuggetsy z kurczaka należy smażyć w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Zapewni to oczekiwany efekt postrzępienia, odpowiednie dosmażenie mięsa, jak również złoty kolor. Do głębokiego smażenia świetnie sprawdzi się frytura gastronomiczna, np. Qualito Sun marki Kruszwica, którą szczególnie polecamy do smażenia kurczaka w panierce. Sugerowany czas frytowania nuggetsów to 3 i pół minuty. Zbyt długie smażenie spowoduje gorzki smak panierki i zmieni jej kolor. Zamiast złocistej barwy kurczak będzie miały kolor brązowy.

 

nuggetsy z kurczaka - jak smażyć

 

Warto także wiedzieć, że do smażenia nuggetsów wystarczy nawet zwykła frytkownica! Ważne jest, by znajdujący się w niej tłuszcz miał odpowiednią temperaturę i świeżość.

Co zrobić, by panierka dobrze trzymała się mięsa?

Idealna panierka to taka, która zarówno jest złocista, chrupiąca i postrzępiona, jak i dobrze trzyma się mięsa. Co sprawia, że po ugryzieniu nuggetsa nie odczepia się od powierzchni mięsa, nie zsuwa z niego i nie odpada?

„Sekret tkwi w dokładnym rozpuszczeniu się składników panieru – tłumaczy cytowany już szef kuchni – Zgodnie z instrukcją, do panierowania należy użyć zimnej wody. Aby panier dobrze kleił się do mięsa, warto do wody potrzebnej do panierowania wrzucić nieco panierki. Rozpuszczona w wodzie wpływa na lepszą przyczepność do mięsa”.

 

nuggetsy jak w KFC

Jak uzyskać idealnie białe mięso?

Już wiesz, jak uzyskać złocisty kolor i efekt postrzępionej struktury. A co z kolorem mięsa? Co zrobić, by nie miało żadnych przebarwień? Nuggetsy z kurczaka charakteryzuje nie tylko złocista panierka, ale idealna biel mięsa. Jak ją uzyskać? Oto ważna praktyczna wskazówka:

„Aby mięso pozostało jednolicie jasne, musi być odpowiednio schłodzone. Jego temperatura nie powinna przekraczać 4 stopni Celsjusza. Zasada ta dotyczy  każdego etapu przygotowywania nuggetsów: Począwszy od momentu dostarczenia Ci mięsa przez dostawcę, przez etap przechowywania po marynowanie i panierowanie mięsa”.

Wyższa temperatura powoduje przebarwienia na mięsie. Pod jej wpływem mogą pojawić się różowe i czerwone plamki. Skutecznym sposobem utrzymania odpowiednio niskiej temperatury podczas marynowania jest dodanie do marynaty kostek lodu.

Niczym domowe nuggetsy z kurczaka

Nasza panierka do nugetsów to sprawdzona receptura. Z produktem Holly Powder za każdym razem uda Ci się przygotować tak samo smaczne i atrakcyjnie wyglądające danie. Bez problemu powtórzysz jego smak i aromat oraz osiągniesz identyczny efekt.

 

nagetsy w panierce

 

Goście Twojego lokalu docenią wysoką jakość, apetyczny wygląd i aromat serwowanego dania. Sam je pokochasz – za szybkość i wygodę przyrządzania, powtarzalność, wizualno-smakowy efekt WOW! Nie musisz tracić czasu na eksperymentowanie.  Z gotową panierką Holly Powder i zestawem praktycznych wskazówek jesteś skazany na kulinarny sukces.

Poznaj nasze marki: