Stripsy z kurczaka to danie, które znajdziesz w większości najbardziej popularnych sieci restauracyjnych na świecie. Kubełek na kurczaki pełen soczystych stripsów z piersi kurczaka w złocistej, postrzępionej panierce już dawno zyskał miano kultowych. O tym, że warto wprowadzić je do oferty lokalu, wie każdy. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak zrobić stripsy, wykonać prawidłowe panierowanie kurczaka i z czym go serwować. Jako producent panierki do kurczaka mamy do zaoferowania sprawdzone rozwiązania. Zapraszamy do lektury i… przyrządzania chrupiących stripsów z kurczaka w najlepszym stylu.
Stripsy z kurczaka – co to jest?
Stripsy z kurczaka to smażone, panierowane kawałki kurczaka. Ich najbardziej charakterystycznym elementem jest panierka do stripsów – chrupiąca i postrzępiona. Jej struktura przynosi skojarzenie z płatkami, co często bywa przyczyną mylnego założenia, że do panierowania wykorzystuje się płatki kukurydziane. Jak zatem przygotować stripsy, by były jednocześnie delikatne i soczyste w środku, i apetycznie chrupiące na zewnątrz?
Jak zrobić stripsy z kurczaka bez płatków kukurydzianych?
Przepis na stripsy z kurczaka jest niezwykle prosty, jeśli spełnimy dwa warunki. Po pierwsze zaopatrzymy się w odpowiednie produkty. Po drugie zastosujemy odpowiednią technikę panierowania. Marynata i panierka do stripsów Holly Powder to produkty dedykowane dla gastronomii, idealne do przygotowania stripsów w każdym lokalu gastronomicznym. Przygotowując kurczaka zgodnie ze wskazówkami producenta panierki zamarynujesz kurczaka, opanierujesz go i usmażysz bez najmniejszego problemu. Bez trudu uzyskasz satysfakcjonujący (i powtarzalny!) efekt.
Stripsy z kurczaka – przepis producenta panierki
Przyrządzając kurczaka postępuj zgodnie z instrukcją opracowaną przez producenta. Stawiaj na mięso najwyższej jakości. Pokrój je na równe paski. Podłużne kawałki mięsa powinny mieć wagę pomiędzy 25g a 30g.
Marynowanie
Przygotuj marynatę zgodnie z zalecanymi proporcjami i umieść w niej mięso. Wykonaj masowanie mięsa, do momentu, aż wchłonie całą marynatę. Włóż zamarynowane mięso do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc.
Panierowanie
Etap panierowania kawałków kurczaka rozpocznij od zanurzenia mięsa w wodzie. Dzięki temu zabiegowi mięso panierka będzie idealnie przylegała do mięsa. Panieruj zgodnie z instrukcją. Zapoznaj się z prosta zasadą ZDP: Zbierz – Dociśnij – Przerzuć. Stosując się do zaleceń producenta profesjonalnie opanierujesz mięso i uzyskasz oczekiwany efekt: chrupiącą, puszystą i postrzępioną panierkę.
Smażenie
We frytkownicy rozgrzej tłuszcz do temperatury 170 stopni Celsjusza. Stripsy smaż około 3,5 minuty, do momentu, aż panierka uzyska złocisty, atrakcyjny kolor.
Stripsy z kurczaka jak z KFC
Tak przygotowane stripsy z pewnością wyglądają i smakują jak te serwowane w najbardziej znanych restauracjach z kurczakiem. Dzięki dwóm rodzajom marynaty Holly Powder możesz przygotować stripsy w wersji ostrej- dla dorosłych lubiących pikantne, wyraziste smaki i łagodnej – idealnej dla dzieci.
Danie idealne na wynos
Sieci fast foodów często serwują kurczaka na wynos – nic dziwnego. Kurczak w panierce to danie wręcz stworzone do serwowania na wynos. Łatwe w zapakowaniu, bezproblemowe w transporcie. Wzbogać ofertę lokalu o stripsy z kurczaka i zaoferuj opcję z dowozem. Z pewnością zyskasz nowych, zadowolonych klientów.
Serwujemy stripsy – kurczak w panierce i dodatki
Z czym podawać chrupiące stripsy z kurczaka? Jak je serwować? Masz naprawdę wiele możliwości. Stripsy w panierce mogą występować w menu jako osobne danie lub przekąska. Możesz podać je w kubełku, z sosem lub dipem. Z kurczakiem świetnie komponują się także wszystkie warzywne dodatki. Aromatyczne zioła czy posiekany szczypiorek podkręcą smak i wygląd serwowanego dania.
Kawałki mięsa w panierce w zestawie z frytkami lub…
Klasyczny zestaw: kurczak plus frytki możesz uatrakcyjnić dodając do dania na przykład nachosy. Kurczak w panierce doskonale łączy się z różnym rodzajem pieczywa: będzie pasował do burgerów, bajgli, tostów i bagietki, a pokrojony strips stanowi świetny dodatek do sałatki z kurczakiem. Jest także idealnym urozmaiceniem wytrawnej wersji gofra. Zatem rewelacyjnie sprawdza się jako propozycja w menu śniadaniowym.
Stripsy z kurczaka dla dzieci
Stripsy z kurczaka to bardzo częsta pozycja w kids menu. Dzieci chętnie sięgają po dania z kurczaka. Znają i lubią jego smak. Panierowany kurczak dla dzieci w zestawie z frytkami i świeżymi warzywami to ciekawa i smaczna propozycja obiadowa także dla najmłodszych bywalców lokali gastronomicznych.
Sosy do stripsów – które pasują najbardziej?
Tak naprawdę ile rodzajów sosów, tyle możliwości. Stripsy z kurczaka będą pysznie smakowały zarówno z sosem BBQ, sosem serowym, słodko-kwaśnym czy meksykańskim. W zależności od dodatków, które wybierzesz, uzyskasz zupełnie inny smakowy efekt. Dzięki temu w łatwy sposób przygotujesz zupełnie różne dania. Burger w stylu amerykańskim, meksykańska tortilla ze stripsami czy danie z kurczakiem z azjatycką nutą – możesz przygotować każde z tych dań, łącząc stripsy z kurczaka z odpowiednim sosem i zestawem warzyw.