Witryna grzewcza – poznaj zalety korzystania z lady grzewczej

Witryna grzewcza to urządzenie, które bardzo ułatwia i przyspiesza pracę. W związku z tym wielu właścicieli lokali gastronomicznych chętnie decyduje się na jej zakup. Jakie są zalety korzystania z witryny grzewczej?  Czy można w niej przechowywać czekające na wydanie, papierowe opakowania na frytki wraz z zawartością? I czy możliwe jest zastąpienie jej innym urządzeniem? Sprawdź, jak działa witryna grzewcza i dlaczego warto w nią inwestować?

 

witryna grzewcza do mięsa

 

Co to jest witryna grzewcza?

Witryna grzewcza, nazywana także często ladą grzewczą, to profesjonalne i niezwykle pomocne urządzenie przeznaczone do gastronomii. Witryna służy do ekspozycji ciepłych dań, gotowych do kupienia. Prezentacja potraw serwowanych w lokalu to tylko jedno z zadań witryny. Jej główną funkcją jest utrzymanie odpowiedniej temperatury umieszczonego w niej dania. Możesz w niej przechowywać gotowe do odebrania przez dostawcę dania każdego typu. Dzięki witrynie danie długo pozostaje ciepłe, panierka gastronomiczna nie traci  kruchości, a frytki zachowują swoją apetyczną chrupiącą strukturę.

 

Witryna grzewcza – zastosowanie

Lada grzewcza to urządzenie, w którym możemy z powodzeniem zaprezentować gościom lokalu serwowane dania. Umieszczone w witrynie potrawy świetnie się prezentuje i kuszą swoim apetycznym wyglądem.

To także miejsce, w którym gotowe dania mogą w cieple czekać na wydanie zamówienia. Dzięki systemowi grzewczemu dania nie tracą ani swojej temperatury, ani chrupiącej struktury.

 

witryna grzewcza do kurczaka

 

Lada grzewcza – temperatura

Sterowanie termostatyczne, w które wyposażona jest znaczna część witryn, umożliwia zapewnienie optymalnej temperatury w jej wnętrzu. Temperatura pracy wynosi między 40 a 80 stopni Celsjusza. Pozwala to utrzymywać potrawę w cieple nawet przez godzinę.

 

Praktyczne rozwiązania w witrynie

Rozważając zakup witryny warto zwrócić uwagę na rozwiązania, które w urządzeniu zastosowano. Bardzo wygodnym i jednocześnie praktycznym udogodnieniem jest obecne w witrynie oświetlenie LED, pojemnik na wodę do utrzymania właściwego poziomu wilgotności wnętrza oraz grawitacyjny obieg powietrza. Jeśli zakładamy, że w witrynie przechowywać będziemy jednocześnie więcej dań, warto postawić na wielopoziomowe witryny grzewcze.

 

witryna ekspozycyjna grzewcza

 

Do jakich potraw sprawdzi się witryna ekspozycyjna grzewcza?

Witryny cieplne są niezwykle przydatne w restauracjach, kawiarniach, bufetach, jadłodajniach i innych lokalach gastronomicznych. Skutecznie dbają o utrzymanie odpowiedniej temperatury dania i świetnie się sprawdzają w roli witryny ekspozycyjnej. Można w nich umieścić każdy rodzaj dania, który serwuje się na ciepło. Zwłaszcza, że dzięki możliwości sterowania możliwe jest precyzyjne dostosowanie temperatury grzania do umieszczonej w witrynie potrawy.

 

Witryna grzewcza do kurczaka

Witryna grzewcza sprawdzi się zarówno do kurczaka w panierce, pizzy, frytek, ale także  zapiekanek. Zatem jeśli prowadzisz restaurację, fast food lub inny lokal gastronomiczny serwujący kurczaka, to urządzenie do Twojego lokalu. Sprawdź, dlaczego warto zainwestować w witryny grzewcze do kurczaka.

 

zalety korzystania z witryny grzewczej

 

Zalety korzystania z witryny grzewczej w restauracji z kurczakiem

Korzystanie z lady grzewczej w lokalu z kurczakiem niesie ze sobą wiele korzyści. Oto kilka z nich:

  1. Witryna grzewcza do kurczaków sprawia, że dania czekają na wydanie w cieple, dzięki czemu nie tylko utrzymują swoją temperaturę, ale także zachowują świeżość, smak i wygląd.
  2. Odłożone do witryny usmażone skrzydełka czy inne elementy z kością mają szansę na optymalną stabilizację soków.
  3. W witrynie kurczak w panierce może pozostawać bez utraty na jakości nawet przez prawie godzinę!
  4. Korzystanie z witryny umożliwia przygotowanie dań wcześniej, co przyspiesza serwowanie i ułatwia lepszą organizację kanału dostaw w systemie delivery.
  5. Gotowe dania z kurczaka czekające w witrynie na odbiór świetnie się prezentują. Dzięki przeszklonej konstrukcji są widoczne, przyciągają wzrok i stanowią doskonały rodzaj reklamy oferowanych w menu potraw.

 

Jeśli nie witryna, lada grzewcza to co…?

Mimo tego, że witryny grzewcze są energooszczędne, funkcjonalne i nie wymagają umiejscowienia pod okapem, to niektórzy restauratorzy zastanawiają się, czy istnieje jakaś alternatywa dla lady grzewczej? W zależności od rodzaju dania, możesz wybrać bemar lub lampy grzewcze.

 

witryna grzewcza a lampa grzewcza

 

Bemar pozwoli utrzymać ciepło produktom takim jak zupy, warzywa na parze, mięs saute oraz do innych dań jednogarnkowych. Jeśli jednak poszukujesz urządzenia do utrzymywania ciepła dla dań, które cechuje chrupkość, jak na przykład frytki czy kurczak w panierce, to z pewnością w tej roli sprawdzą się lampy grzewcze. Niestety, produkty można umieścić pod lampą na nie dłużej niż 10 minut.

 

Witryna grzewcza do frytek, do pizzy, do kurczaka

O czym warto pamiętać, korzystając z witryny grzewczej?

  1. Uzupełniaj stan wody – inaczej produkt będzie obsychał
  2. Korzystaj z kratek – pamiętaj, by nie kłaść dań bezpośrednio na tacy na ladzie
  3. Witryny nie można wykorzystywać do gotowania czy opiekania
  4. Dbaj o czystość urządzenia – wykonana ze stali nierdzewnej witryna grzewcza nie chłonie zanieczyszczeń, dzięki czemu utrzymanie higieny jest bardzo proste i wygodne.

 

Poznaj nasze marki: