Frytura gastronomiczna czy olej? Sprawdź, w czym smażyć wydajnie

Jak smażyć wydajnie? Co wlać do frytkownicy, by panierka do kurczaka stała się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista? Co to frytura gastronomiczna i czym różni się od oleju? Sprawdź, co powinieneś wiedzieć, zanim wybierzesz odpowiedni tłuszcz do smażenia.

 

frytura gastronomiczna do smażenia

 

W czym smażyć?

Frytownica gastronomiczna wybrana, menu ustalone, pozostaje jeszcze podjąć decyzję, w czym smażyć. Co jest lepsze olej czy frytura do smażenia frytek? A jeśli frytura, to która? Czym się kierować, wybierając produkt do smażenia?

Do smażenia: olej czy frytura?

Jak wiadomo do smażenia należy wybierać tylko tłuszcze rafinowe. Pytanie tylko, które? Oleje czy frytury? Jak jest różnica? Tłuszcze przeznaczone do smażenia są popularne i każdy się z nimi kiedyś zetknął: olej palmowy, olej rzepakowy, olej kokosowy. A czym jest frytura gastronomiczna?

 

frytura dla gastronomii

 

Co to jest frytura gastronomiczna?

Frytura do smażenia to mieszanka odpowiednio dobranych olejów przeznaczona do długotrwałego smażenia w bardzo wysokich temperaturach. Kompozycja tłuszczów roślinnych sprawia, że frytura świetnie sprawdza się w procesie głębokiego smażenia i jest uniwersalna. Może być zastosowana do przygotowania do wszelkiego typu potraw, które wymagają smażenia w wysokich temperaturach, tj. frytki, kurczak w panierce, panierowane ryby i warzywa, pączki i faworki.

 

frytura - smażenie we frytownicy

 

Czym się kierować przy wyborze tłuszczu do smażenia

Na co zwracać uwagę wybierając produkty do smażenia? Oto lista najważniejszych kryteriów przy wyborze tłuszczu do smażenia w frytownicy:

    1. Stabilność tłuszczu
    2. Punkt dymienia
    3. Baza surowcowa i konsystencja
    4. Czas potrzebny do upłynnienia tłuszczu
    5. Smak i zapach
    6. Czas przydatności
    7. Oszczędności

frytura do smażenia dla restauracji

 

Stabilność tłuszczu

Czyli odporność na utlenianie i inne reakcje zachodzące w tłuszczach podczas smażenia. Działanie wysokich temperatur wymaga zwiększonej stabilności tłuszczu. Szukając odpowiedniego tłuszczu do smażenia należy wybierać takie, które charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (MUFA) i nasyconych (SFA). Im wyższe nasycenie kwasów tłuszczowych, tym wyższa odporność tłuszczu na utlenianie.

Punkt dymienia

Tłuszcze przeznaczone do smażenia posiadają punkt dymienia powyżej 200°C. Tak wysoki punkt dymienia charakteryzuje oleje rafinowane i należy pamiętać, że tylko ten rodzaj tłuszczu można wykorzystywać do smażenia potraw – we frytownicy, smażalniku czy na patelni.

 

frytura czy olej - w czym smażyć

 

Punkt dymienia powyżej 235 stopni Celsjusza sprawi, że smażenie jest nie tylko bardziej bezpieczne, ale także komfortowe – tłuszcz się nie dymi, nie drażni oczu i nie emituje trujących substancji. Tym wysokim punktem dymienia cechują się frytury płynne i półpłynne, będące mieszankami olejów roślinnych połączonych w odpowiednich proporcjach.

Baza surowcowa i konsystencja

Odpowiedni dobór składników tłuszczu, w tym wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa zarówno na stabilizację, jak i na jego konsystencję. Tłuszcze o płynnej konsystencji posiadają wysoką zawartość jednonienasyconych (MUFA) i nasyconych (SFA) kwasów tłuszczowych tłuszcz, dzięki czemu są jednocześnie bardzo odporne na utlenianie, ale także wygodne w użytkowaniu. Dlatego mając do wyboru tłuszcz stały lub półpłynny, warto postawić na ten drugi.

 

do frytkownicy - frytura

 

Czas potrzebny do upłynnienia tłuszczu

Tłuszcze płynne cechuje wysoka odporność na utlenianie, ale także wygoda użytkowania. Na przykład frytury ciekłe są bardziej komfortowe w obsłudze i użyciu niż frytury stałe. Nie trzeba ich wcześniej upłynniać w niższej temperaturze, mogą być od razu podgrzane do właściwej temperatury smażenia. Łatwiej także zadbać o jej czyszczenie – proces filtracji frytury płynnej jest wygodny i efektywny.

Obojętny smak i zapach

Żaden kucharz nie chce, by przygotowywane przez niego danie pachniało czy przesiąkało zapachem tłuszczu. Dlatego zastanawiając się, w czym smażyć, warto wybierać produkty o wysokiej jakości zapewniające neutralny smak. Dzięki nim potrawa nie przejdzie zapachem tłuszczu , a podczas smażenia zostaną wydobyte jej naturalne walory- zarówno zapachowe, jak i smakowe.

 

wysokiej jakości frytura do restauracji

 

Czas przydatności – odporność na degradacje, częstotliwość wymiany

Wybierając odpowiedni rodzaj tłuszczu do smażenia warto przyjrzeć się kwestii odporności tłuszczu na degradację i związaną z tym częstotliwość wymiany. Tu zdecydowanym faworytem jest frytura gastronomiczna – pod wpływem wysokich temperatur degraduje wolniej niż olej roślinny. Dzięki temu nie wymaga częstej wymiany, a to daje możliwość dużych oszczędności dla restauracji.

Oszczędności

Dokonując wyboru między olejem a fryturą warto pod uwagę wziąć czynnik ekonomiczny i oszczędności, które się z nim wiążą. Jak wspominaliśmy frytura gastronomiczna jest bardziej odporna na degradację, dzięki czemu starcza na dłużej, nawet 5 razy dłużej niż referencyjny olej rzepakowy! Przekłada się to na konkretne korzyści:

 

korzyści ze stosowania frytury

 

Dłuższa żywotność frytury to nie tylko oszczędność ekonomiczna związana z wydatkami, ale także mniejsze zużycie śmieci i więcej zaoszczędzonego czasu, którego nie musisz poświęcać na wymianę frytury, a Twoja restauracja nie ma przestojów.

Zatem co do frytkownicy: olej czy frytura?

Zarówno olej, jak i frytura gastronomiczna sprawdzą się zarówno do smażenia frytek, jak i panierowanego kurczaka. Jeśli jednak zależy Ci na smażeniu, które jest zarówno wydajne, jak i ekonomiczne, postaw na dobrej jakości fryturę o płynnej konsystencji.

 

co wlać do frytkownicy - frytura

 

 

Mieszanka olejów roślinnych dostosowana do smażenia w wysokiej temperaturze pozwoli na uzyskanie satysfakcjonujących efektów smażenia – dania będą chrupiące i aromatyczne. Wysoki punkt dymienia pozwoli na komfortowe przygotowanie, a wysoka stabilność zapewni produktom odporność na niekorzystne przemiany zachodzące podczas procesu smażenia.

 

Poznaj nasze marki: