Jako producent panierki do kurczaka uważnie śledzimy gastronomiczne trendy związane z serwowaniem kurczaka, by dzielić się z Wami różnymi pomysłami na pyszne dania z kurczaka. Tym razem mamy dla Was kilka przepisów na wytrawne gofry z kurczakiem. Serwowane na słono gofry świetnie komponują się z różnymi dodatkami i stają się idealnym sposobem na śniadanie, lunch czy ciepłą przekąskę. Sprawdź nasze przepisy i zaserwuj gofry na wytrawnie także w swoim lokalu!
Wytrawne gofry na śniadanie? Poznaj alternatywę dla kanapki
Jeszcze do niedawna myśląc o gofrach, oczami wyobraźni widzieliśmy słodkie wafle przykryte chmurką z bitej śmietany, pełne owoców, bakalii i posypki. Warto jednak mieć świadomość, że deserowa wersja gofrów, to nie jedyna, jaką możemy zaserwować. Gofry na słono to przekąska, którą z powodzeniem można zastąpić klasyczne kanapki czy tosty lub serwować w postaci finger food. Pożywne śniadanie może być naprawdę atrakcyjne, a jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Mieszanka do gofrów wytrawnych
Zwłaszcza jeśli postawimy na sprawdzone, gotowe rozwiązanie, którym z pewnością jest mieszanka do gofrów wytrawnych LYKKE. Z jej udziałem przygotowanie gofrów zajmuje kilka chwil i jest obietnicą sukcesu – gofry mają idealną strukturę i puszystość, dobrze się wypiekają i nie przywierają do gofrownicy. Wystarczy mieszankę do gofrów połączyć w odpowiednich proporcjach z wodą i olejem, by uzyskać masę gotową do wypieku.
Gofry wytrawne – z czym je podawać?
W taki sposób przygotowane gofry można serwować z wieloma różnymi dodatkami – mięsem, serem, jajkami i warzywami. Polane sosem ziołowym, serowym czy musztardowym stanowią bardzo atrakcyjną propozycję, która z pewnością u każdego rozbudzi apetyt. Poniżej przedstawiamy 4 sposoby na pyszne gofry wytrawne na słono.
Wytrawne gofry z kurczakiem
Ta propozycja serwowania gofrów z kurczakiem nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także wygląda. Niezwykle apetyczne połączenie świeżej surówki ze złocistym kurczakiem w panierce, z dodatkiem chrupiących kiełków i dopełniającej smaku musztardy miodowej sprawia, że ta przekąska nie tylko zasmakuje każdemu, ale także skutecznie zaspokoi głód.
Składniki:
- Mieszanka do gofrów wytrawnych LYKKE
- Kurczak w panierce Holly Powder
- Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty
- Ogórek świeży
- Musztarda miodowa
- Kiełki soczewicy lub lucerny
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Gofry z mieszanki Lykke przygotuj zgodnie z instrukcją załączoną do opakowania. Pamiętaj, by po wyjęciu z gofrów z gofrownicy zostawić je chwilę na kratce lub stojaku, by chwilę ostygły. Dzięki temu dłużej zachowają stabilność i odpowiednią chrupkość. Przygotuj stripsy z kurczaka w panierce Holly Powder zgodnie z instrukcją. Na gofrze ułóż surówkę, stripsa, dodaj musztardę miodową, ogórka oraz kiełki . Całość posyp szczypiorkiem.
Gofry z kurczakiem w formie kanapki
Gofry z kurczakiem serwowane w formie złożonej kanapki to świetna propozycja ciepłej przekąski, idealnej do serwowania na drugie śniadanie lub lunch.
Składniki:
- Mieszanka do gofrów wytrawnych LYKKE
- Kurczak w panierce Holly Powder
- Sos serowy
- Czerwona cebula, pokrojona w talarki
- Ogórek świeży, pokrojony w plastry
- Rukola
Sposób przygotowania:
Gofry z mieszanki Lykke przygotuj zgodnie z instrukcją załączoną do opakowania. Pamiętaj, by po wyjęciu z gofrów z gofrownicy zostawić je chwilę na kratce, by chwilę ostygły.zięki temu dłużej zachowają stabilność i odpowiednią chrupkość. Przygotowanego wcześniej stripsy z kurczaka w panierce przekrój na pół. Gofra polej sosem, dodaj kurczaka i warzywne dodatki. Przykryj drugim gofrem i serwuj zawinięte w papier.
Gofry z kurczakiem w formie koreczków
Gofry z kurczakiem w postaci koreczków to świetny pomysł na serwowanie przekąsek typu finger food. Idealne jako starter lub przekąski cateringowe podawane podczas bankietu i konferencji.
Składniki:
- Mieszanka do gofrów wytrawnych LYKKE
- Kurczak w panierce Holly Powder, pokrojony na małe kawałki
- Żółty ser, pokrojony w dużą kostkę
- Pomidorki koktajlowe
- Oliwki
Sposób przygotowania:
Gofry z mieszanki Lykke przygotuj zgodnie z instrukcją załączoną do opakowania. Pamiętaj, by po wyjęciu z gofrów z gofrownicy zostawić je chwilę na kratce, by chwilę ostygły. Dzięki temu dłużej zachowają stabilność i odpowiednią chrupkość. Pokrój je na małe kostki. Przygotuj stripsy z kurczaka w panierce Holly Powder zgodnie z instrukcją. Pokrój je na mniejsze kawałki. Na kostce z gofra ułóż kawałek kurczaka, ser, pomidorka koktajlowego lub oliwkę i wbij wykałaczkę.
Gofry wytrawne dla dzieci
Niemal każde dziecko uwielbia gofry. Warto więc zaoferować je w kids menu. I to w zdrowszej – wytrawnej wersji! Gofry na obiad? Który z maluchów nie skorzysta z takiej propozycji?
Składniki:
- Mieszanka do gofrów wytrawnych LYKKE
- Kurczak w panierce Holly Powder
- Szpinak świeży lub mrożony, zmiksowany
- Mozarella
- Ketchup
Sposób przygotowania:
Przygotowując gofry z mieszanki LYKKE pamiętaj, by poza wodą i olejem do ciasta dodać odrobinę zmiksowanego szpinaku. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy zostaw je chwilę na kratce, by chwilę ostygły. Dzięki temu dłużej zachowają stabilność i odpowiednią chrupkość. Przygotuj stripsy z kurczaka w panierce zgodnie z instrukcją. Na gofrach ułóż pokrojonego na mniejsze kawałki stripsa, dodaj plastry mozarelli i zapiecz tak, by ser delikatnie się rozpuścił. Gotowe danie podawaj z ketchupem.
Wytrwane gofry na słono – nieskończona ilość możliwości
Gofry na słono można serwować na wiele sposobów. Połączone z kurczakiem w panierce stają się pożywną, ciepłą i apetyczną przekąską. Za wprowadzeniem ich do menu przemawia także fakt łatwego i szybkiego przygotowania gofrów. Można serwować je przez cały rok, bez trudu modyfikując przepis czy listę dodatków. Dobrym pomysłem jest także umożliwienie klientowi skomponowanie własnego gofra. Wypróbuj nasze przepisy i rozsmakuj klientów swojego lokalu w gofrach w wersji wytrawnej.