Jak zamarynować kurczaka – wybór odpowiedniej marynaty

Zastanawiasz się jaką rolę odgrywa marynowanie mięsa? To właśnie dzięki marynowaniu mięso nabiera odpowiedniego smaku. W marynatach znajduje się wiele przypraw, które w trakcie tego procesu wnikają w głąb mięsa po to, by nadać mu głębokiego smaku, odpowiedniej ostrości oraz wyrazistości dzięki czemu elementy z kurczaka są bardzo soczyste i kruche.

Niżej podpowiemy Ci jak zamarynować kurczaka tak by stał się idealną bazą do stworzenia wielu apetycznych dań!

 

JAKA MARYNATA DO KURCZAKAmarynata do kurczaka, skrzydełek

Po pierwsze wybór odpowiedniej marynaty! To bardzo ważna kwestia. Od tego jaką marynatę wybierzesz zależeć będzie smak, jakość i powtarzalność przygotowywanych przez Ciebie dań na bazie kurczaka! Zadbaj o to by marynata była najwyższej jakości, łatwo dostępna, wydajna i praktyczna w przygotowaniu. Marynata do kurczaka Holly Powder została stworzona właśnie z tą myślą.

 

JAK ZAMARYNOWAĆ FILET Z KURCZAKA MARYNATĄ HOLLY POWDER

Marynata Holly Powder to sypka, gotowa mieszanka przypraw w dwóch wersjach: łagodnej oraz pikantnej. Wystarczy odmierzyć odpowiednie proporcje zgodne z tabelą dozowania, dodać do niej zimną wodę i przygotować mięso. Cały proces jak zamarynować filety z kurczaka szczegółowo opiszemy niżej

 

 tabela ile marynaty na kg mięsa

Tabela dozowania dla elementów bez kości.

PRZYGOTUJ:

  • piersi z kurczaka,
  • zimną wodę i lód (50% wody, 50% lodu kruszonego),
  • gotową marynatę do kurczaka – łagodną bądź pikantną.

 

MARYNOWANIE FILETA Z KURCZAKA:

  1. Umyj filet pod bieżącą, zimną wodą i pozostaw mięso do odcieknięcia.
  2. Zanim zaczniesz kroić mięso, sprawdź czy nie ma kostek lub chrząstek. Miejsca z błoną lub defektem usuń.
  3. Najpierw oddziel polędwiczkę. Krojenie mięsa rozpocznij od miejsca w którym była polędwiczka. W zależności od wielkości piersi drobiowej powinieneś wyciąć z tego miejsca jeden lub dwa stripsy. Obróć pierś gładką częścią do góry i tnij pod kątem. Im grubszy element tym mniejszy kąt cięcia. Nie ścinaj piersi do końca! Ostatnie dwa lub trzy stripsy uzyskasz w wyniku cięcia w poprzek.
  4. Teraz przygotuj: miskę, mątewkę, zimną wodę, marynata do kurczaka oraz lód które będą potrzebne do przygotowania marynaty.
  5. Użyj tabel zamieszczonych w instrukcji HollyPowder do ustalenia ilości marynaty, wody oraz lodu. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Zalej pocięte mięso przygotowaną marynatą (wydaje się, że marynaty jest bardzo dużo, ale to dobrze! Dzięki temu po zamarynowaniu kurczak będzie bardzo soczysty).
  7. Czas na najważniejszy proces marynowania: masowanie ręczne. Masowanie powinno Ci zająć około 5ciu minut. Są dwie techniki masowania mięsa. Pierwsza, zagarniając mięso do siebie lekko je unosząc. Druga, z wykorzystaniem kciuków.

 

WAŻNE! Podczas tzw. masowania cała marynata wnika w całości w głąb mięsa dzięki czemu nabiera ono właściwy smak, aromat, soczystość, a po określonym czasie w lodówce jest dodatkowo delikatne i kruche.

  1. Zamarynowane mięso włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.

 

Pomocny w przygotowaniu i marynowaniu mięsa może okazać się nasz film instruktażowy, ukazujący dokładnie każdy krok jak należy przeprowadzić ten proces. Więcej filmów można również odnaleźć na naszej stronie, w zakładce “Filmy i Instrukcje“.

 

WAŻNE! Pamiętaj, że temperatura mięsa powinna wynosić mniej niż 4°C – to bardzo ważne! Mięso musi być zimne. Pomiędzy kolejnymi procesami, powinno jak najkrócej przebywać poza lodówką. Dodatkowo zwróć uwagę na sposób krojenia mięsa. Filet pokrojony zgodnie z instrukcją lepiej chłonie marynatę.

 

ILE CZASU MIĘSO MOŻE LEŻEĆ W MARYNACIE ? 

 

Zastanawiasz się ile będziesz musiał czekać aż mięso się zamarynuje? Dla optymalnego smaku powinny to być minimum 4 godziny ale filet z kurczaka w marynacie Holly Powder możesz przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc! To ułatwi organizację pracy w restauracji a i w domu pozwoli na szybkie przygotowanie pysznego obiadu bądź przekąsek z wcześniej zamarynowanego mięsa!

Używając gotowej marynaty do kurczaka nie musisz się już zastanawiać czym przyprawić kurczaka! Używasz jednego produktu który jest łatwy w użyciu i uniwersalny! Marynowany kurczak idealnie smakuje w chrupiącej panierce, pieczony, na szaszłykach, w sałatkach czy jako baza do przygotowania innych dań.

Nie jadasz mięsa lub serwujesz w swoim lokalu rybę? W ofercie Holly Powder jest również marynata do ryby, która nadaje rybie świeżość, czystość i delikatność, usuwając przy tym nieprzyjemny posmak, który czasem wyczuwamy w rybach hodowlanych. Dzięki marynacie ryba pozostaje długo soczysta.

 

PRZEPIS NA CHRUPIĄCEGO KURCZAKA

Spodobał Ci się nasz pomysł na aromatyczne, soczyste kawałki mięsa? Sprawdź koniecznie jak zrobić chrupiącego kurczaka w panierce.

Poznaj nasze marki: