Masownica do mięsa – do czego służy marynator i kiedy warto w niego zainwestować

Dobór urządzeń do restauracji jest ściśle związany z zaplanowanym menu. Dopiero po ustaleniu zakresu i rodzaju serwowanych dań warto zaopatrzyć lokal w odpowiednie sprzęty. O ile w restauracji z kurczakiem frytownica gastronomiczna to sprzęt absolutnie niezbędny, zakup masownicy nie jest tak oczywisty. Kiedy zatem warto postawić na marynator? Do czego służy masownica próżniowa? I co daje masowanie mięsa? Poznaj zalety tego sprzętu i dowiedz się, kiedy warto w niego zainwestować.

 

masownica do obróbki mięsa

 

Masowanie mięsa

W procesie przygotowania dań mięsnych masowanie mięsa to jeden z niezwykle ważnych etapów. Jako producent panierki do kurczaka zawsze tłumaczymy naszym klientom: przed panierowaniem należy zamarynować mięso, masując je dokładnie i intensywnie. Efekt końcowy w dużej mierze zależy właśnie od tego, jak wykonamy te czynności. Masowanie mięsa można przeprowadzić ręcznie lub z użyciem profesjonalnego sprzętu, takiego jak marynator czy masownica próżniowa.

 

marynator masownica i peklownik w jednym urządzeniu

 

Co daje masowanie mięsa?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie do czego służy masownica i czy będzie miała zastosowanie w naszym lokalu, warto się zastanowić, co tak naprawdę daje masowanie mięsa?

Masowanie mięsa:

  1. wpływa na rozluźnienie struktury mięśni i częściowe zniszczenie komórek
  2. poprawia przepuszczalność błon komórkowych.
  3. ułatwia wnikanie marynaty (lub solanki) w strukturę mięsa
  4. pozwala marynacie na równomierne rozmieszczenie w całej tkance mięśniowej
  5. wpływa pozytywnie na soczystość, kruchość i smak mięsa
  6. daje efekt elastycznego, delikatnego mięsa o zwartej konsystencji

 

co daje masowanie mięsa - masownica

 

Zatem aby gość naszego lokalu mógł cieszyć się soczystym burgerem, delikatnymi w środku i chrupiącymi na zewnątrz nuggetsami czy sałatką z kruchymi kawałkami kurczaka, trzeba zadbać o odpowiednie masowanie mięsa. Ręcznie czy z pomocą masownicy?

Masownica do mięsa – kiedy jest niezbędna?

Marynator – zwany także masownicą jest niezbędny w zakładach przetwórstwa mięsnego, ale znajduje także zastosowanie w lokalach gastronomicznych, zwłaszcza w tych, który serwuje się dużo potraw mięsnych. Jeśli więc przewidujesz, że sprzedaż kurczaka w Twojej restauracji będzie przekraczała 40 kilogramów dziennie, koniecznie zainwestuj w marynator.

 

kiedy zainwestować masownicę?

 

Do czego służy masownica?

Masownica przeznaczona jest zarówno do mechanicznego masowania mięsa. Dzięki niej zaoszczędzisz czas i w prosty sposób przygotujesz mięso do dalszej obróbki. Korzystanie z masownicy próżniowej nie tylko przyspiesza cały proces przygotowania dania, ale pozwala bez trudu osiągnąć oczekiwany efekt – zamarynowane dokładnie mięso, soczyste, pełne smaku i aromatu.

Masownica mechaniczna a masownica próżniowa

Marynator próżniowy cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród użytkowników, którym szczególnie zależy na przeprowadzeniu procesu masowania mięsa, marynowania go i przygotowania w jak najkrótszym czasie. Dzięki technologii próżniowej włókna mięsa szybciej otwierają się i wchłaniają marynatę.

Marynator peklownik próżniowy do mięs, warzyw, ryb

Masownice próżniowe pełnią także funkcję marynatora i peklownika. Świetnie sprawdzają się w masowaniu, peklowaniu, marynowaniu, aromatyzowaniu, macerowaniu, spulchnianiu, zasalaniu i skruszaniu różnego rodzaju mięs: drobiu, wołowiny, wieprzowiny, ryb, jak również warzyw i innych produktów żywnościowych. Przygotowywane w masownicy mięso zmienia strukturę i smak, staje się bardziej soczyste i aromatyczne.

 

masownica próżniowa czy masownica mechaniczna

 

Jak działa marynator ?

Marynatory charakteryzują się zazwyczaj dużymi pojemnościami bębna, dużą wydajnością oraz wysoką efektywnością masowania. W zależności od zapotrzebowania na rynku znajdziesz zarówno marynatory, jak i masownice próżniowe o pojemności od 30 do 3500 litrów.

Proces masowania mięsa odbywa się w hermetycznie zamkniętym bębnie masownicy przez osypywanie grawitacyjne. Kształt bębna umożliwia dokładność i równomierność masowania, a jej budowa sprawia, że masowany wsad nieprzerwanie cyrkuluje od pokrywy do dna. Dzięki temu mięso zyskuje pożądaną kruchość i soczystość.

Marynator próżniowy

Marynator próżniowy przeprowadza te wszystkie procesy w środowisku próżniowym. Próżnia zwiększa wydajność działań aromatyzowania i spulchniania mięsa, a przy tym skraca czas jego obróbki.

 

masownica urządzenie do masowania marynowania i peklowania

 

Cały cykl masowania

Masownice próżniowe pozwalają z dużą dokładnością i w krótkim czasie przygotować mięso do dalszej obróbki. Dzięki nim w łatwy i szybki sposób wymasujesz, zamarynujesz i zapeklujesz każdy rodzaj mięsa. Warto się do nich przekonać, także ze względu na prostotę obsługi. Właściwie dobrane parametry pracy: prędkość obrotów bębna czy odpowiedni czas trwania poszczególnych cykli pozwolą uzyskać oczekiwany efekt, zaoszczędzić czas i energię.

 

peklownik marynator

 

Decydując się na zakup marynatora, wybierajmy masownice wykonane z wysokiej jakości materiałów. Ważne, by części mające styczność z żywnością w trakcie pracy wykonane były są ze stali kwasoodpornej. Dzięki temu bez trudu utrzymasz urządzenie w czystości i zapewnisz odpowiednią higienę pracy.

 

Poznaj nasze marki: