Dobór urządzeń do restauracji jest ściśle związany z zaplanowanym menu. Dopiero po ustaleniu zakresu i rodzaju serwowanych dań warto zaopatrzyć lokal w odpowiednie sprzęty. O ile w restauracji z kurczakiem frytownica gastronomiczna to sprzęt absolutnie niezbędny, zakup masownicy nie jest tak oczywisty. Kiedy zatem warto postawić na marynator? Do czego służy masownica próżniowa? I co daje masowanie mięsa? Poznaj zalety tego sprzętu i dowiedz się, kiedy warto w niego zainwestować.
Masowanie mięsa
W procesie przygotowania dań mięsnych masowanie mięsa to jeden z niezwykle ważnych etapów. Jako producent panierki do kurczaka zawsze tłumaczymy naszym klientom: przed panierowaniem należy zamarynować mięso, masując je dokładnie i intensywnie. Efekt końcowy w dużej mierze zależy właśnie od tego, jak wykonamy te czynności. Masowanie mięsa można przeprowadzić ręcznie lub z użyciem profesjonalnego sprzętu, takiego jak marynator czy masownica próżniowa.
Co daje masowanie mięsa?
Zanim odpowiemy sobie na pytanie do czego służy masownica i czy będzie miała zastosowanie w naszym lokalu, warto się zastanowić, co tak naprawdę daje masowanie mięsa?
Masowanie mięsa:
- wpływa na rozluźnienie struktury mięśni i częściowe zniszczenie komórek
- poprawia przepuszczalność błon komórkowych.
- ułatwia wnikanie marynaty (lub solanki) w strukturę mięsa
- pozwala marynacie na równomierne rozmieszczenie w całej tkance mięśniowej
- wpływa pozytywnie na soczystość, kruchość i smak mięsa
- daje efekt elastycznego, delikatnego mięsa o zwartej konsystencji
Zatem aby gość naszego lokalu mógł cieszyć się soczystym burgerem, delikatnymi w środku i chrupiącymi na zewnątrz nuggetsami czy sałatką z kruchymi kawałkami kurczaka, trzeba zadbać o odpowiednie masowanie mięsa. Ręcznie czy z pomocą masownicy?
Masownica do mięsa – kiedy jest niezbędna?
Marynator – zwany także masownicą jest niezbędny w zakładach przetwórstwa mięsnego, ale znajduje także zastosowanie w lokalach gastronomicznych, zwłaszcza w tych, który serwuje się dużo potraw mięsnych. Jeśli więc przewidujesz, że sprzedaż kurczaka w Twojej restauracji będzie przekraczała 40 kilogramów dziennie, koniecznie zainwestuj w marynator.
Do czego służy masownica?
Masownica przeznaczona jest zarówno do mechanicznego masowania mięsa. Dzięki niej zaoszczędzisz czas i w prosty sposób przygotujesz mięso do dalszej obróbki. Korzystanie z masownicy próżniowej nie tylko przyspiesza cały proces przygotowania dania, ale pozwala bez trudu osiągnąć oczekiwany efekt – zamarynowane dokładnie mięso, soczyste, pełne smaku i aromatu.
Masownica mechaniczna a masownica próżniowa
Marynator próżniowy cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród użytkowników, którym szczególnie zależy na przeprowadzeniu procesu masowania mięsa, marynowania go i przygotowania w jak najkrótszym czasie. Dzięki technologii próżniowej włókna mięsa szybciej otwierają się i wchłaniają marynatę.
Marynator peklownik próżniowy do mięs, warzyw, ryb
Masownice próżniowe pełnią także funkcję marynatora i peklownika. Świetnie sprawdzają się w masowaniu, peklowaniu, marynowaniu, aromatyzowaniu, macerowaniu, spulchnianiu, zasalaniu i skruszaniu różnego rodzaju mięs: drobiu, wołowiny, wieprzowiny, ryb, jak również warzyw i innych produktów żywnościowych. Przygotowywane w masownicy mięso zmienia strukturę i smak, staje się bardziej soczyste i aromatyczne.
Jak działa marynator ?
Marynatory charakteryzują się zazwyczaj dużymi pojemnościami bębna, dużą wydajnością oraz wysoką efektywnością masowania. W zależności od zapotrzebowania na rynku znajdziesz zarówno marynatory, jak i masownice próżniowe o pojemności od 30 do 3500 litrów.
Proces masowania mięsa odbywa się w hermetycznie zamkniętym bębnie masownicy przez osypywanie grawitacyjne. Kształt bębna umożliwia dokładność i równomierność masowania, a jej budowa sprawia, że masowany wsad nieprzerwanie cyrkuluje od pokrywy do dna. Dzięki temu mięso zyskuje pożądaną kruchość i soczystość.
Marynator próżniowy
Marynator próżniowy przeprowadza te wszystkie procesy w środowisku próżniowym. Próżnia zwiększa wydajność działań aromatyzowania i spulchniania mięsa, a przy tym skraca czas jego obróbki.
Cały cykl masowania
Masownice próżniowe pozwalają z dużą dokładnością i w krótkim czasie przygotować mięso do dalszej obróbki. Dzięki nim w łatwy i szybki sposób wymasujesz, zamarynujesz i zapeklujesz każdy rodzaj mięsa. Warto się do nich przekonać, także ze względu na prostotę obsługi. Właściwie dobrane parametry pracy: prędkość obrotów bębna czy odpowiedni czas trwania poszczególnych cykli pozwolą uzyskać oczekiwany efekt, zaoszczędzić czas i energię.
Decydując się na zakup marynatora, wybierajmy masownice wykonane z wysokiej jakości materiałów. Ważne, by części mające styczność z żywnością w trakcie pracy wykonane były są ze stali kwasoodpornej. Dzięki temu bez trudu utrzymasz urządzenie w czystości i zapewnisz odpowiednią higienę pracy.