Opakowania ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością w branży gastronomicznej. Eko opakowania są nie tylko przyjazne środowisku i wygodne w użyciu, ale także posiadają dużą wartość wizerunkową.
Przekonaj się, dlaczego warto postawiać na ekologiczne rozwiązania. Poznaj papierowe opakowania gastronomiczne, które doskonale sprawdzą się w Twoim lokalu typu fast food.
Opakowania ekologiczne – trend, który uratuje świat?
Współcześnie wiele mówi się o ekologii i ekologicznych rozwiązaniach. Promuje się eko produkty i eko usługi. Na rynku dostępne są ekologiczne opakowania, pojemniki z recyklingu, opakowania biodegradowalne… Nawet jeśli jest to rodzaj mody, warto te aktualnie panujące trendy promować i wprowadzać w życie. W obliczu niekorzystnie zmieniających się warunków klimatycznych oraz rosnącego skażenia środowiska, każde działanie mające na celu jego ochronę, jest po prostu potrzebne.
Opakowania ekologiczne czyli jak serwować jedzenie na wynos i chronić środowisko
W związku ze wzrostem zamówień jedzenia na wynos zwiększa się także ilość zużywanych opakowań, a co za tym idzie zwiększa się ilość śmieci. Opakowania jednorazowe to naprawdę znacząca część odpadów komunalnych, których tony każdego dnia składowane są na wysypiskach śmieci. Zapytaliśmy o refleksje na ten temat właściciela jednego ze współpracujących z nami lokali z gastronomią:
„Jak my – restauratorzy – możemy przeciwdziałać tej sytuacji? Oczywiste jest, że zależy nam na utrzymaniu trendu zamawiania na wynos. To leży w naszym interesie. Co zatem możemy, czy raczej – co powinniśmy, zrobić, by ograniczyć ilość śmieci? Postawić na opakowania ekologiczne. Pomimo większego zużycia opakowań, możemy chronić środowisko„.
Opakowaniom z plastiku mówimy stanowcze NIE
Już od kilku dobrych lat Parlament Europejski mobilizuje wspólnotę do ograniczenia używania jednorazowych przedmiotów z tworzyw sztucznych. Kładzie także nacisk na zwiększenie roli recyklingu. W dobie kryzysu związanego z nadużywaniem tworzyw sztucznych, naszym zadaniem jest zmniejszenie zużycia plastiku, a tym samym całkowita rezygnacja z plastikowych opakowań gastronomicznych, sztućców i słomek do napojów.
Ekologiczne opakowania z papieru lepsze od plastikowych
Serwując dania na wynos stajesz przed wyborem: w co zamówione danie zapakować? Jakich opakowań, sztućców, kubków na napoje użyć? Opakowania wykonane z papieru zabezpieczają transportowane danie równie skutecznie jak plastikowe, są od nich jednak znacznie bezpieczniejsze – zarówno dla środowiska, jak i dla nas, użytkowników. Mikrocząsteczki plastiku trafiają do organizmów zwierząt, ptaków i… ludzi. Do tego tworzywa sztuczne rozkładają się nawet 1000 lat! Opakowaniom z papieru na rozkład wystarczy kilka tygodni.
„A pakujecie w eko opakowania?”
Świadomość negatywnego wpływu tworzyw sztucznych na środowisko jest coraz większa. Przyczyniają się do tego liczne kampanie proekologiczne. Zmienia się myślenie osób odpowiedzialnych za wprowadzenie do obiegu opakowań jednorazowych, jak i konsumentów. Czy to jakich opakowań używa Twój lokal, może stać się dla klienta wyznacznikiem, czy jedzenie na wynos zamówi właśnie u Ciebie? Oto, co odpowiedziały osoby pracujące w branży gastronomicznej:
„Tak, to prawda, że nasi klienci oceniają nas także przez pryzma opakowań, których używamy do serwowania dań. Coraz częściej zdarza się, że podczas składania zamówienia, klient pyta, czy może prosić o zapakowanie jedzenia w opakowanie biodegradowalne lub ekologiczne”.
„Nasze opakowania traktujemy jako naszą wizytówkę. Pakując jedzenie w opakowania przyjazne środowisku pokazujemy naszym klientom, że dobro Ziemi nie jest nam obojętne. Działamy zgodnie z duchem proekologicznym i chcemy się tym chwalić.”
Eko opakowania i działania marketingowe
Zatem to, w jakich opakowaniach serwujesz dania na wynos, ma wpływ na wizerunek Twojego lokalu. Na odbiór Twojej marki. Używanie opakowań przyjaznych środowisku to sygnał dla gości Twojego lokalu, że dbałość o planetę ma dla Ciebie ogromne znaczenie I nie jest pustym hasłem, lecz ma odzwierciedlenie w konkretnych działaniach.
Pudełka ekologiczne Holly Powder
Ekologiczne opakowania gastronomiczne, które znajdziesz w ofercie Holly Powder wykonane są z papieru, który jest wytrzymały, solidny i nadaje się do recyklingu. Nasze opakowania przeznaczone są do samodzielnego składania. Dzięki temu są komfortowe w przechowywaniu – zajmują naprawdę niewiele miejsca. Samo złożenie opakowania jest bardzo proste i trwa zaledwie kilka sekund.
Opakowania eko – bogaty wybór
Holly Powder oferuje szeroki wybór opakowań. W ofercie znajdziesz zarówno pudełka ekologiczne, jak i kubełki czy torebki na frytki wykonane z papieru. Posiadamy opakowania na burgery, tortillę i boxy w różnych rozmiarach. Niezależnie od tego, czy prowadzisz restaurację, foodtracka czy burgerownię, oferowane przez nas opakowania z powodzeniem wykorzystasz w swoim lokalu. Doskonale sprawdzają się w zamówieniach na wynos i na dowóz.
Opakowania – ekologiczne i praktyczne
Ekologiczne opakowania, które proponujemy wyróżniają się estetycznym wyglądem i praktycznymi rozwiązaniami. Opakowanie na tortillę posiada specjalne zrywki, które zapewniają komfort jedzenia, opakowanie na frytki specjalną zabezpieczającą przed tłustymi plamami powłokę, a pudełka otwory chroniące dania przed zaparzeniem.
Ekologiczne opakowania i ich estetyka
Z pewnością zależy Ci na tym, by Twoje jedzenie prezentowało się jak najlepiej. Niezależnie od tego, czy serwujesz je na miejscu – w lokalu czy na wynos – w pudełku, ważne jest, by podane było w sposób zachęcający do jedzenia, rozbudzający apetyt. Dzięki kolorowym opakowaniom Holly Powder możesz zapakować jedzenie na wynos w naprawdę satysfakcjonujący sposób.
Ekologiczne rozwiązania idealne dla gastronomii
Naszym priorytetem jest oferowanie rozwiązań łączących wysoką jakość materiału z funkcjonalnością, działania pragmatyczne z ekologicznymi. Dlatego opakowania, które oferujemy są jednocześnie wygodne w użyciu, solidne i bezpieczne dla środowiska. Skutecznie zabezpieczają transportowane w nim jedzenie i praktycznie nie stanowią większego obciążenia dla ekosystemu.