Opakowania gastronomiczne – jak serwować dania na miejscu oraz na wynos

Opakowania gastronomiczne to niezwykle istotna kwestia dla każdego, kto zdecydował się na serwowanie dań na wynos i na dowóz. Restauratorzy zastanawiają się nie tylko nad tym, jak i w czym podać gościom dania w lokalu, ale także nad tym, jak je zapakować, by bezpiecznie dotarły do klienta.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze opakowania do gastronomii? Gdzie kupić najlepsze opakowania na frytki i inne opakowania jednorazowe? W jaki sposób wykorzystać je do celów marketingowych? Sprawdź, jak profesjonalnie zapakować i serwować dania na wynos.

 

gastronomiczne opakowania z nadrukiem

 

Opakowania gastronomiczne – dlaczego są ważne?

Mogłoby się wydawać, że opakowania na wynos pełnią jedynie funkcję ochronną dla serwowanych oraz dostarczanych klientom dań. Nic bardziej mylnego! Oczywiście, bezpieczne dostarczenie dania to niezwykle istotny aspekt, natomiast dobrze dobrane opakowanie może pełnić szereg innych równie istotnych funkcji. Warto o tym pamiętać przy wyborze pojemników i postawić na takie, które sprawdzą się na każdym polu eksploatacji i spełnią Twoje najwyższe oczekiwania.

 

opakowanie gastronomiczne

 

Opakowania do gastronomii? Niezbędne!

Pojemniki jednorazowe powinny przede wszystkim chronić serwowane danie przed czynnikami zewnętrznymi. Na co zwracają szczególną uwagę właściciele lokali gastronomicznych, którzy serwują dania na dowóz?

„Co jest ważne w wyborze pojemników? Przede wszystkim, by zabezpieczały danie przed uszkodzeniem, chroniły przed utratą ciepła i zaparzeniem się. Ważne też, by uniemożliwiały przemieszczanie lub wysypanie się zawartości podczas transportu. Dla mnie istotne jest także to, by posiadały niezbędne atesty, skutecznie zatrzymywały tłuszcz wewnątrz i były odporne na pojawianie się tłustych, nieestetycznych plam”.

Dokonanie właściwego wyboru jest niezwykle ważne. Bardzo często powodzenie działań związanych z wdrożeniem opcji zamawiania na dowóz i serwowania na wynos zależy właśnie od trafnego wyboru materiałów do pakowania.

Najlepsze opakowania jednorazowe

Zatem jakie są najlepsze opakowania dla gastronomii? Solidne i wytrzymałe, wykonane z lekkiej, lecz sztywnej tektury. Takie, które długo utrzymują temperaturę dania i jednocześnie skutecznie zabezpieczają je przed wstrząsami. Wyposażone w praktyczne zamknięcie, wieczko lub zrywkę. Np. tak wykonane opakowanie na tortille chroni danie przed ściskaniem podczas jedzenia, dzięki czemu tortilla nie rozsypuje się i daje klientowi komfort jedzenia.

pudełko tekturowe z nadrukiem

Wybierając tekturowy box na kurczaka lub pudełko na inne przekąski warto zwrócić uwagę także na to, czy jest ono wyposażone w otwory do odprowadzania nadmiaru pary i powleczone specjalnym lakierem ochronnym.

Opakowania ekologiczne – całkowicie bezpieczne dla planety

Jakie opakowania są ekologiczne? Zdecydowanie te, które zostały wykonane z bezpiecznych dla środowiska materiałów. Biodegradowalne, przyjazne dla planety kartoniki to znacznie lepszy wybór od jeszcze niedawno modnych pojemników plastikowych. Wykonane z plastiku kubki do napojów, plastikowe słomki, sztućce czy talerzyki już dawno powinny trafić do lamusa. Goście Twojego lokalu z pewnością docenią Twoje proekologiczne decyzje. Niezależnie od tego, czy wybierasz kubki, pojemniki na żywność czy jednorazowe łyżeczki – stawiaj na ekologię. Poprawisz w ten sposób wizerunek i dołożysz cegiełkę do świadomego budowania marki.

Wybierz opakowania ekologiczne do żywności

Używanie papierowych pudełek to także wygoda. Rozłożone zajmują niewiele miejsca, co sprawia, że są wygodne w przechowywaniu, a złożenie ich jest proste i zajmuje kilka sekund. Mogą wpływać także na skuteczną optymalizację czasu pracy na kuchni. Poręczne, wysokiej jakości materiały zapewniają obsłudze lokalu komfort pakowania i serwowania dania. Klient ma natomiast zagwarantowany wygodny transport dania i delektowanie się nim poza restauracją.

Opakowania do gastronomii w różnej wielkości

Opakowania oferowane przez Holly Powder dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach. W ofercie znajdziesz pudełka dwudzielne, trójdzielne, wyposażone w praktyczne zamknięcia, dostosowane do serwowania małych i dużych porcji. Odpowiednie dopasowanie pudełek pozwala to nie tylko na lepsze zabezpieczenie dań w transporcie, ale także na bardziej komfortowe pakowanie i ułatwioną kontrolę porcji serwowanych dań.

Np. oferowany przez naszą firmę Box mały na kurczaka pozwala na wygodne zapakowanie zestawu, w którego skład wchodzą 2 stripsy oraz porcja frytek (100 g). Po zapakowaniu stripsów w pudełku zostaje tyle miejsca na frytki, ile powinno znaleźć się w zestawie. Dzięki temu doświadczony pracownik może zapakować te przekąski bez dodatkowego ważenia, co skraca czas realizacji zamówienia i dostawy.

 

box na burgera

Opakowania z nadrukiem czyli sposób na reklamę

Zastanawiałeś się kiedyś, czy pojemniki, w których serwujesz dania na wynos, mogą wspierać promocję Twojego lokalu? Jeden ze współpracujących z nami restauratorów zwrócił uwagę na to, jak działają one na klientów. Powiedział nam:

„W moim mieście działa kilka punktów gastronomicznych serwujących dania na wynos, ale tylko ja zdecydowałem się na pakowanie w karton z apetyczną, uniwersalną grafiką. Zauważyłem kiedyś w parku na ławce klienta jedzącego danie z mojej restauracji. Proszę uwierzyć, że ludzie przechodzący obok także zwracają na to uwagę”.

Co za tym idzie? Pudełko jednorazowe może być dla nas nośnikiem reklamy! Serwując dania w opakowaniach ekologicznych dodatkowo budujesz pozytywny wizerunek swojej restauracji!

Kolorowe pudełka tekturowe

Kolorowe kubełki na kurczaki czy boxy na zestawy przekąsek z atrakcyjnym nadrukiem nie tylko przyciągają wzrok, ale także podkreślają apetyczny wygląd serwowanych w nich potraw. Dzięki odpowiedniej kolorystyce kartonika zapakowane w nie danie wygląda jeszcze bardziej smakowicie i zachęcająco. Z pewnością zawsze przykładasz ogromną wagę do tego, by danie serwowane na miejscu w lokalu podane było w jak najbardziej estetyczny sposób. Dlaczego nie miałbyś o to zadbać serwując dania na wynos?

Praktyczne opakowania do gastronomii

Podsumowując, pojemniki, które wykorzystasz do serwowania dań na wynos czy z dostawą do domu, mogą pełnić kilka funkcji:

  • funkcja ochronna – zabezpieczenie dania podczas transportu,
  • komfort pakowania i optymalizacja czasu w pracy kuchni,
  • ułatwiona kontrola porcji,
  • funkcja marketingowa – reklama i budowanie wizerunku

Wiesz już, jak ważne jest właściwe zapakowanie dań serwowanych na wynos i na co zwrócić uwagę przy zakupie opakowań dla Twojego lokalu. Teraz czas na ich wybór.

 

kolorowe opakowania jednorazowe

 

Od czego zacząć?

Przygotowując materiał do tego artykułu, rozmawialiśmy z kilkoma restauratorami na temat tego, jak dobrze przygotować się do wprowadzenia opcji zamówień z dowozem i serwowania dań na wynos. Oto rady, którymi się z nami podzielili:

„Po pierwsze, warto najpierw się zastanowić, jakich kartoników na jedzenie będziemy potrzebowali w swojej restauracji. Dobrze przygotować listę dań i do każdego z nich dobrać odpowiednie pudełko. Na rynku dostępnych jest wiele pojemników dedykowanych dla konkretnych dań. Torebki na frytki, boxy na burgery, kubełek na kurczaki… To naprawdę ułatwia zadanie”.

Uniwersalne produkty i ich funkcjonalność

Restauratorzy zwracali także uwagę na to, jak istotne jest przemyślenie kwestii magazynowania pojemników i znalezienie opakowań, które będą uniwersalne:

Nie zapominaj, że kartoniki będziesz magazynował w lokalu, dlatego tak ważne jest, żeby wybrany przez Ciebie producent opakowań do gastronomii oferował pojemniki możliwie dostosowane do Twoich potrzeb. Zawsze sprawdzam, czy sklep ma w ofercie to, czego naprawdę potrzebuję„.

Wybierz taki rodzaj pudełka, które wykorzystasz do serwowania różnych dań, zarówno w lokalu, jak i na wynos. Minimalizując ilość wybranych rodzajów masz szansę na uzyskanie znacznie lepszej propozycji cenowej. Zyskasz też na przestrzeni magazynowej i zoptymalizujesz czas pakowania dań na wynos„.

Producent opakowań do gastronomii – na co zwrócić uwagę?

Z doświadczenia wiemy, że wybór odpowiedniego dostawcy to nie lada wyzwanie. Dlatego zanim podejmiesz decyzję, który sklep wybrać, zapoznaj się dokładnie z jego ofertą, jakością oferowanych przez niego produktów oraz terminowością realizacji zamówień. Sprawdź,

  • czy oferowany asortyment jest dla Ciebie wystarczający, a wybór produktów oraz ich wymiary zaspokajają Twoje potrzeby. Pamiętaj, że zaopatrywanie się u jednego dostawcy ułatwia procesy logistyczne w Twoim lokalu.
  • w jakiej jakości są oferowane produkty, czy materiały, z których zostały wykonane, są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Zanim zdecydujesz się na zakup dużej partii opakowań, przetestuj je.
  • czy zamówienia są realizowane na bieżąco, jaka jest jakość usług, jak zazwyczaj przebiega dostawa i czy sklep oferuje wysyłkę na terenie całej Polski, itp.

 

ekologiczne opakowania jednorazowe

Opakowania Holly Powder

Wybór odpowiednich pudełek dedykowanych do serwowania dań na wynos jest niezwykle ważny. Wpływa nie tylko na wygląd dań, ale również na wygodę pracy w kuchni oraz na bezpieczeństwo dań dostarczanych do Twoich klientów.

Jako producent i dostawca produktów do gastronomii przygotowaliśmy ofertę opakowań atrakcyjną zarówno dla restauracji serwujących dania z panierowanym kurczakiem, jak i burgerowni, barów czy innych lokali gastronomicznych specjalizujących się w przekąskach takich jak tortille, nuggetsy, kanapki czy frytki.

Gdzie kupić opakowania jednorazowe?

Zachęcamy do skorzystania z produktów oferowanych przez Holly Powder. Tym bardziej, że przy zakupie Pakietu Startowego naszych flagowych produktów, oferujemy bezpłatne próbki opakowań. Dzięki temu wielu z klientów Holly Powder skorzystało z naszej oferty. Szybka dostawa to dla nas priorytet, a każdy produkt znajdujący się w naszym menu cechuje wysoka jakość i funkcjonalność. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na opakowania gastronomiczne.

Poznaj nasze marki: