Skrzydełka jak w KFC. Poznaj przepis na chrupiące skrzydełka z kurczaka

Zarówno skrzydełka z kurczaka jak i nuggetsy w panierce to dania z kurczaka, które świetnie się sprzedają. Największa sieć serwująca kurczaka w panierce nieustannie odnotowuje rekordy sprzedaży tych dań. To najlepszy dowód na to, że wprowadzenie do oferty chrupiących skrzydełek jest opłacalne.
Jeśli chcesz serwować pyszne jedzenie, które przyciągnie miłośników przekąsek z kurczaka, wystarczy, że zaoferujesz gościom swojego lokalu chrupiące skrzydełka. Jak je przygotować? Zdradzamy przepis na skrzydełka a la KFC!

 

skrzydełka z kurczaka w sosie

Popularne skrzydełka z kurczaka

Jako producent panierki często rozmawiamy z właścicielami lokali gastronomicznych na temat upodobań kulinarnych ich gości. Czy panierowane skrzydełka cieszą się popularnością? Pan Jacek z Katowic, właściciel food trucka z daniami z kurczaka podzielił się z nami swoją opinią:

Skrzydełka z kurczaka to jedno z najczęściej zamawianych u nas przekąsek. Doskonale się sprawdzają w serwowaniu na wynos. Nasi klienci chętnie wybierają je na pikniki, spotkania ze znajomymi lub gdy mają ochotę na ciepły i sycący lunch. To przekąska, która bardzo dobrze się sprzedaje – niezależnie od pory roku„.

 

skrzydełka w panierce komponują się z różnymi sosami

Skrzydełka w panierce

Skąd się wzięła moda na skrzydełka w panierce? Z pewnością przyczyniła się do tego znana sieć restauracji, która serwuje dania oparte na mięsie drobiowym. Ale zanim skrzydełka ala KFC podbiły serca (i podniebienia!) miłośników przekąsek z kurczaka, w lokalach fast food i street food kurczak był już bardzo popularny.

Moda na kurczaka trwa od lat – uważa Pani Iwona, właścicielka niewielkiego lokalu gastronomicznego, gdzie serwuje dania oparte na bazie kurczaka – Potrawy z kurczaka od zawsze cieszyły się popularnością wśród bywalców naszego lokalu. Jeszcze jakiś czas temu najbardziej popularną wersją kurczaka był kurczak z rożna lub grilla, ale współcześnie w menu króluje kurczak w panierce. Połączenie delikatnego mięsa z chrupiącą panierką smakuje każdemu!

Jak zatem przyrządzić skrzydełka kurczaka w panierce, by uzyskać efekt soczystego mięsa i idealnie chrupiącej, postrzępionej panierki?

 

skrzydełka kurczaka w chrupiącej panierce

Najlepsze skrzydełka w panierce czyli skrzydełka ala KFC

Zastanawiasz się, jak zrobić skrzydełka KFC, by były jednocześnie soczyste i chrupiące? Aby uzyskać pożądany efekt, potrzebujesz odpowiedniej marynaty i panierki. Holly Powder poza niezbędnymi do przygotowania panierowanego kurczaka produktami oferuje jeszcze: praktyczne wskazówki, dzięki którym w łatwy i szybki sposób przyrządzisz idealne skrzydełka w panierce. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na kurczaka w panierce, nasze podpowiedzi z pewnością będą przydatne.

 

skrzydełka w panierce Holly Powder

 

Pikantne skrzydełka jak w KFC – przepis na marynatę

Aby zamarynować skrzydełka kurczaka, potrzebne Ci będą składniki:
• 1 kg skrzydełek z kurczaka
• 50 ml zimnej wody i 50 ml lodu
• pikantna marynata Holly Powder (34 g)

Umyte i osuszone skrzydełko podziel na trzy części, usuń lotkę. Pamiętaj, że gdy zamierzasz smażyć skrzydełka we frytkownicy, pojedyncza część kurczaka nie może przekraczać 50 g. Odmierz odpowiednią ilość wody, lodu, marynaty i je dokładnie wymieszaj. Przełóż mięso do miski z przygotowaną marynatą. Masuj wszystko razem, aż mięso wchłonie całą marynatę. Odstaw do lodówki na całą noc lub minimum 12 godzin.

 

skrzydełka w panierce

 

Przepis na skrzydełka KFC – panierowanie

Po odpowiednim zamarynowaniu mięsa, możesz skrzydełka panierować. Aby po usmażeniu panierka dobrze trzymała się mięsa, miała złoty kolor i apetyczne postrzępienie, nie wystarczy wybór odpowiedniej panierki. Niezwykle ważny jest także cały proces panierowania skrzydełek. Jako producent panierki Holly Powder oferujemy zarówno wysokiej jakości panierkę dla gastronomii, jak i szczegółową instrukcję panierowania w formie filmu instruktażowego i infografiki. Poniższe wskazówki pomogą Ci uzyskać oczekiwany efekt – skrzydełka jak w KFC.

instrukcja, jak panierować skrzydełka z kurczaka

Podobne przepisy znajdziesz w zakładce Filmy i instrukcje

 

Tak zapanierowane skrzydełka kurczaka należy jak najszybciej umieścić w smażalniku. Skrzydełka z kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu w temp. 170 stopni. Czas przygotowania to około 7 min.

Chrupiące skrzydełka w Twoim lokalu

Przygotowanie skrzydełek w panierce jest bardzo łatwe i nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani dużej ilości czasu. Aby przygotować skrzydełka jak KFC, potrzebne Ci są dobrej jakości mięso, gotowa panierka Holly Powder, marynata i podstawowy sprzęt kuchenny.

 

przepis na skrzydełka kfc

 

Jak widzisz, poszerzenie oferty o skrzydełka a la KFC nie wiąże się z żadnymi dużymi inwestycjami. Nowe danie do menu wprowadzisz w ciągu dwóch dni! Usmażone skrzydełka kurczaka w panierce są niezwykle smaczne, soczyste i delikatne. Świetnie komponują się z frytkami i różnymi sosami. Stanowią idealną przekąskę do sałatki. Jeśli myślałeś o skrzydełkach w swoim lokalu, już wiesz, jak je przygotować. A nam pozostaje życzyć Tobie i gościom Twojego lokalu: smacznego!

 

Poznaj nasze marki: