Burger z kurczakiem podbija serca – a przede wszystkim podniebienia – miłośników fastfoodowych dań. Burgery to niezaprzeczalnie ikona kuchni amerykańskiej. Zastanawiałeś się kiedyś, jak to się stało, że dziś w każdym mieście, ba, praktycznie na każdej ulicy w centrum miast możemy raczyć się wyrafinowaną wersją kotleta w bułce?
Historia burgera ma prawie 200 lat. Nie znamy chyba nikogo, kto by ich nie lubił. Wołowe, z kurczakiem czy vege… Burgery stały się symbolem dań typu fast food, ale mogą mieć także zupełnie inne, modne i wręcz wykwintne oblicze.
Zanim pojawił się burger z kurczakiem…
Nim odkryto, że nuggetsy i bułka to rewelacyjne połączenie, burgery przygotowywano na bazie czerwonego mięsa. To wręcz niewiarygodne, ale źródła podają, że hamburgery, czyli dwie kromki pieczywa z kotletem z pieczeni po hambursku, serwowano już w połowie XIX wieku na pokładzie statków transatlantyckich Hamburg America Line, które żeglugę rozpoczęły już w 1847 roku. W tych czasach wielu Amerykanów serwowało takie kanapki i choć według historii wielu z nich wysunęło roszczenia patentowe to zaledwie kilka osób zdecydowało się to danie opatentować.
Chicken Burger idealny – w czym tkwi sekret?
W Twoim mieście też roi się od modnych, hipsterskich burgerowni? Restauratorzy prześcigają się w pomysłach na najlepszego burgera wkładając między bułkę coraz to dziwniejsze dodatki. Camembert, nachosy, maliny, ananas, orzechy czy czekolada to powoli standard. Idealnie dobrane składniki to podstawa, by serwowany burger smakował, ale też został zapamiętany.
Jako producent panierki często testujemy nowe dania szukając doskonałych połączeń. Nasz kucharz jak nikt wie, jak podkręcić smak dodatków sosami, wie, jak wyeksponować smak soczystego, aromatycznego kurczaka w chrupiącej panierce, bo to on stanowi podstawę każdego z naszych burgerów.
Burgery z kurczakiem – o czym pamiętać tworząc nowe receptury?
Już wiesz, że burgery z kurczakiem nie mają na rynku konkurencji. Teraz czas na dobór odpowiednich składników. W chicken burger najważnieszy jest kurczak – burger jest smaczny, jeśli jego zawartość jest aromatyczna, świeża i wysokiej jakości.
Dlatego mięso drobiowe kup od sprawdzonego dostawcy i przygotuj je zgodnie z instrukcją. Marynata łagodna do kurczaka Holly Powder podkreśli walory smakowe mięsa. Zamarynowane stripsy będą wyjątkowo aromatyczne i soczyste. Gotowa panierka posiada charakterystyczne dla kurczaka w amerykańskim stylu płatki, jest złota, chrupiąca i pulchna. Po ugryzieniu panierka doskonale przylega do mięsa, dlatego chrupkością stripsów można delektować się w każdym kęsie serwowanego burgera!
Przeczytaj także >> Jak zamarynować kurczaka <<
Chicken burger – jak go skomponować?
Ale wróćmy do początku. Nim przygotujesz receptury na burgery, zacznij od wyboru bułki. Pamiętaj, że to ona niejako łączy składniki w środku burgera. Bułka musi być o odpowiedniej miękkości i sprężystości, powinna być lekka o charakterystycznym smaku i aromacie, które nie zdominują smaku burgera.
Po drugiej składniki. Świeże, dobrej jakości warzywa np. chrupiąca sałata lodowa czy aromatyczna rukola, pomidor, ogórek, cebula czy papryka to doskonała baza do burgera z kurczakiem. Nie zapomnij o tym, że ważne są też inne dodatki. Może plaster dobrej jakości sera, który roztopi się podczas podgrzewania kanapki albo plaster smażonego bekonu?
Wisienka na torcie burgerze!
Mamy miękką, lekką bułkę, soczystego kurczaka w chrupiącej panierce, świeże dodatki. Bułki kroimy, smarujemy majonezem, dodajemy na liście sałaty, pomidora, cebulę, kawałki kurczaka. Brakuje tylko przysłowiowej kropki nad i, czegoś co połączy wszystkie składniki i wyeksponuje ich smak!
Brakuje sosu. Nie bagatelizuj jego znaczenia. Pamiętaj, że sos kiepskiej jakości może zepsuć finalny efekt dobrze skomponowanych składników burgera. Możesz skorzystać z gotowego lub przygotować sos samodzielnie.
Chrupiący kurczak – burger doskonały!
Zastanów się, jaki sos wydobędzie ze składników serwowanego burgera to coś, co sprawi, że goście Twojego lokalu będą wracali po więcej. Skomponuj sam dodatki, zrób testy. Takie unikalne receptury na sosy sprawdzają się najlepiej! Jeżeli chcesz skorzystać z gotowych sosów pamiętaj by były wysokiej jakości od sprawdzonych producentów.
Wygląda na to, że już lada moment będziesz serwował pyszne, najlepsze burgery z kurczakiem w mieście! Koniecznie pochwal się rezultatem – prześlij nam zdjęcie Twojego burgera i pochwal się jak smakuje! Może uda się nam odwiedzić Twój lokal i skosztować..? Mniam!