Własny food truck to świetny sposób na połączenie biznesu gastronomicznego, miłości do gotowania i podróżowania. Jeśli marzysz o własnym lokalu gastronomicznym na kółkach, sprawdź, jak zacząć przygodę z foodtruckiem – co sprzedawać, jakie opakowania na burgery kupić, czy inwestować w food truck tematyczny, czy przyczepę z klasycznym fast foodem? Dowiedz się jak otworzyć foodtrucka i spełnij swoje marzenie.
Food truck: co to jest?
Food truck to ruchoma placówka gastronomiczna, rodzaj mobilnej restauracji lub kawiarni. Samochód food truck posiada przyczepę wyposażoną w sprzęt gastronomiczny. Dania poddawane są obróbce termicznej w przyczepie i bezpośrednio z niej serwowane. Popularność food trucków nieustannie wzrasta. Coraz chętniej wybieramy street food – częściej jemy na mieście, na ulicy, będąc w drodze. Jedzenie na wynos stało się powszechnym trendem. To idealny czas na otwarcie lokalu gastronomicznego, który w pełni odpowiada aktualnym potrzebom i upodobaniom.
Tematyczny Food truck – przyczepa w stylu Zombie
Food truck w klimacie fantasy czy horroru ? Stylizowany foodtruck to sposób, by wyróżnić się na tle konkurencji. Food truck zombie z pewnością przyciągnie wzrok i zaintryguje, ale klient wróci do naszego lokalu tylko wtedy, gdy jedzenie naprawdę mu zasmakuje. Zatem ważny jest zarówno niebanalny pomysł, jak i pyszne jedzenie. Bez dobrej kuchni nie osiągniemy sukcesu. Co zatem sprzedawać w foodtrucku?
Co można sprzedawać w Food trucku?
Ideą street foodu jest to, by serwowane jedzenie było szybkie w przygotowaniu i wygodne do zabrania na wynos. Zatem dania, które będziesz serwował z foodtrucka, powinny być nie tylko smaczne, ale także proste do przyrządzenia i łatwe do zapakowania. Dlatego poza samym daniem, niezwykle istotne będą opakowania, w które pakować będziesz jedzenie. Opakowania na frytki, burgery czy kubełki na kurczaki muszą być solidne i trwałe, zapewniać Twoim klientom komfort jedzenia.
Co się najlepiej sprzedaje w foodtrucku?
Planując menu do food trucków należy pamiętać przede wszystkim o jednej zasadzie: w foodtrucku dozwolona jest jedynie obróbka termiczna jedzenia. Nie możesz w nim gotować czy wykonywać obróbki wstępnej jedzenia, np. obierać warzyw czy kroić mięsa. Jak spełnić wymagania sanitarne w foodtrucku? Zapytaliśmy o to zaprzyjaźnionego właściciela foodtrucka, Macieja z Opola.
„Kiedy planowałem otworzyć foodtrucka i zastanawiałem się, co można gotować w Food trucku, doszedłem do wniosku, że tak naprawdę możesz serować wszystko – o ile posiadasz dostęp do stacjonarnej kuchni. W niej przygotowane pół produkty zabierasz do food trucka, a tam już tylko podgrzewasz i składasz w „całość”. Co zrobić kiedy nie mamy kuchni, a naszą jedyną przestrzenią do gotowania jest foodtruck? Jedzenie należy kupić już w formie półproduktów. Pokrojonego już kurczaka, obrane i umyte warzywa bez problemu dostaniemy w każdej hurtowni spożywczej„.
Food truck menu
Jak stworzyć interesujące menu do foodtrucka? My, jako producent panierki do kurczaka, polecamy dania oparte na kawałkach kurczaka w panierce. Na jego bazie możesz przygotować burgera, tortillę, tosty, sałatkę, a nawet wytrawne gofry. Kurczak w panierce świetnie komponuje się z frytkami i sosami, możesz podawać go samego lub z warzywami, pieczywem i różnego rodzaju dipami. Różnorodne menu oparte na jednym typie dania to wygoda i komfort dla przygotowującego dania i bogaty wybór dla klienta.
Pomysły na foodtruck
Przedstawiamy 7 pomysłów na foodtrucka. Wymienione foodtrucki cieszą się popularnością i są chętnie odwiedzane, a serwowane w nich dania są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
- Food truck z kurczakiem w panierce
- Food truck z lodami
- Food truck z piecem do pizzy
- Food truck z pierogami
- Food truck z kanapkami
- Food truck z zapiekankami
- Food truck z goframi
Czy foodtruck się opłaca?
Prowadzenie foodtrucka z pewnością wiąże się z niższymi kosztami niż prowadzenie lokalu stacjonarnego. Przyczepa gastronomiczna nie wymaga aż tak dużych środków zarówno w kwestii nakładów inwestycyjnych na uruchomienie, jak i kosztów eksploatacji, wynikających z opłat czynszowych czy najmu nieruchomości.
„Niższe koszty wejścia w biznes gastronomiczny to nie jedyny plus prowadzenia foodtrucka – zapewnia wcześniej wspomniany Pan Maciej – prowadzenie foodtrucka daje znacznie więcej wolności i swobody niż prowadzenie tradycyjnej restauracji. Prowadząc foodtrucka można podróżować za klientem – dosłownie i w przenośni, podążając za jego oczekiwaniami, dostosowując menu do panujących trendów. Branie udziału w festiwalach food trucków to dla mnie jednocześnie obowiązek i wielka przyjemność ”
Food truck – koszt
Chcesz otworzyć własny foodtruck i zastanawiasz się, ile to będzie kosztowało i na jakie koszty musisz być przygotowany? Kupno auta i przyczepy gastronomicznej wraz z wyposażeniem może wahać się od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Wszystko zależy od standardu wyposażenia, który zostanie przez Ciebie wybrany. Ile kosztowało otwarcie foodtrucka Pana Macieja?
„Koszt otwarcia foodtrucka wynosił około 30 tysięcy złotych. Postawiłem na używane samochód i podstawowy sprzęt. Ważne, by przygotowując biznesplan i kosztorys należy w nim ująć opłaty postojowe, bo za miejsce podczas imprezy czeka Cię opłata: między 300 a 500 zł za dzień), koncesje, ZUS, księgowość i wypłaty dla pracowników. Prowadzę działalność jednoosobową i bez problemu radzę sobie z prowadzeniem prostej księgowości. Oczywiście, prowadzenie księgowości można to zlecić firmie zewnętrznej – wtedy ten koszt również należy uwzględnić w kosztorysie”
Jaki sprzęt do foodtrucka?
Wyposażenie foodtrucka będzie zależało od menu, które zamierzasz w nim realizować. Niezależnie od tego, jaki rodzaj dań będziesz przygotowywał, oto sprzęt, w który warto wyposażyć każdego foodtrucka:
- agregat lub źródło prądu
- frytownica gastronomiczna
- gofrownica
- grill kontaktowy
- salamandra do zapiekania
- okap
- szafa chłodnicza
- witryna ekspozycyjna
Food truck – pozwolenia
Otworzenie foodtrucka wiąże się z szeregiem formalności. Pan Maciej otwierał foodtrucka trzy lata temu, ale chętnie podzielił się z nami swoją wiedzą w tym zakresie. O czym trzeba pamiętać?
„Po pierwsze, o zarejestrowaniu działalności gospodarczej, po drugie o sporządzeniu projektu technologicznego food trucka, obrazującego samochód, przyczepę i wyposażenie, po trzecie o uzyskaniu pozwoleń od Sanepidu. Oczywiście możemy również zdecydować się na gotowy koncept i uniknąć tych wszystkich formalności. Należy także pamiętać o pozwoleniach, które umożliwiają zarówno postój, jak i handel w danym miejscu. Jeśli używamy frytkownicy, poszukajmy firmy, zajmującej się odbiorem zużytego tłuszczu”
Food truck – zarobki
Ile można zarobić prowadząc food trucka? Na sukces finansowy mobilnego biznesu gastronomicznego składa się wiele czynników: lokalizacja, wielkość biznesu, menu i jakość serwowanego jedzenia, ale tajże umiejętność wypromowania się i zaistnienia w mediach społecznościowych. Z badań rynku wynika, że średnia zarobków wynosi około 7 tysięcy złotych.
Food truck – jak zacząć?
Jak zacząć przygodę z food truckiem? Oto opracowana przez nas ramowa lista, która z pewnością przyda się każdemu, kto zamierza otworzyć food trucka z kurczakiem w panierce!
- Dowiedz się, czy nie możesz ubiegać się o dotacje na otwarcie własnego biznesu gastronomicznego. Pamiętaj, że prowadzenie foodtrucka podlega pod prawo handlu obwoźnego!
- Przygotuj biznesplan, w którym zawrzesz wszystkie: koszty inwestycji koszty, 3.
- Przeprowadź dokładną analizę rynku: Zbadaj konkurencję i lokalizację. Przeanalizuj, jakie działania możesz podjąć, by się wyróżnić na tle konkurencji.
- Opracuj menu oraz plan działania:
- Stwórz harmonogram imprez (zloty, wydarzenia muzyczne, koncerty, wydarzenia kulturalne, sportowe, rozrywkowe), w których będziesz chciał wziąć udział.
- Zarejestruj działalność.
- Zaplanuj zakup wyposażenia.
- Zaopatrz się w niezbędne produkty (w tym marynata oraz panierka do kurczaka marki Holly Powder!) oraz opakowania na wynos i materiały promocyjne, które wykorzystasz zarówno jako plakaty i zdjęcia do social mediów. Wszystko to znajdziesz w ofercie Holly Powder, producenta panierki, który wspiera swojego klienta kompleksowo.
- Działaj zgodnie z planem i spełniaj swoje wielkie marzenie o mobilnej gastronomii.
Powodzenia!