Sałatka z kurczakiem w Twoim lokalu nie cieszy się popularnością? Nawet świeżo przygotowana wygląda na wczorajszą, a na talerzu prezentuje się mało atrakcyjnie? To wina niewłaściwego sposobu podawania sałatki. Dlatego dziś zarówno pokażemy Ci, jak skomponować 3 pyszne sałatki z kurczakiem, jak i podpowiemy, jak je serwować (na przykład wybierając pudełko na kurczaka!), by apetycznie się prezentowały. Wypróbuj nasze przepisy, skorzystaj ze wskazówek i przygotuj sałatki z kurczakiem, które zachwycą gości Twojego lokalu!
Sałatka z kurczakiem
Dania z kurczaka cieszą się dużą popularnością wśród bywalców lokali gastronomicznych każdego typu. Niezależnie od tego czy prowadzisz restaurację, bar z fast foodem, food trucka czy punkt gastronomiczny z oknem podawczym, z pewnością zauważyłeś, kto zamawia kawałki kurczaka w złotej, chrupiącej panierce?
Po potrawy z kurczakiem z przyjemnością sięgają zarówno młodsi, jak i starsi klienci, zarówno ci, którzy przyszli zaspokoić duży głód, jak i ci, którzy wpadli tylko na przekąskę. Kurczak w panierce świetnie smakuje i komponuje się z różnymi składnikami: Tortilla z kurczakiem, burger, kanapka… a także sałatka! – na jego bazie przygotujesz wiele dań.
Sałatka z chrupiącym kurczakiem – dlaczego warto wprowadzić ją do menu?
Uzupełnienie menu o sałatkę z kurczakiem z pewnością wzbogaci ofertę lokalu o danie smaczne i zdrowe. Coraz więcej osób dba o zdrowe nawyki żywieniowe. Sałatka z kurczakiem w panierce, świeżymi warzywami to danie zarówno pożywne, jak i wartościowe.
Obecne w sałatce warzywa to solidna dawka witamin i soli mineralnych. Z pewnością obecność sałatek w menu docenią wszyscy, którzy dbają o linię, uprawiają sport, prowadzą zdrowy tryb życia i chcą jeść zdrowo. A tych osób jest coraz więcej.
Sałatka z kurczakiem – zamawiana przez cały rok
Niezależnie od tego, czy na zewnątrz jest zimno czy praży upalne słońce – sałatka z panierowanym kurczakiem zamawiana jest równie często. Danie to pozbawione jest sezonowości. Moda na nie trwa okrągły rok. Sałatka z kawałkami kurczaka doskonale sprawdza się zarówno jako dodatek i jako danie główne. Dzięki kurczakowi jest pełnowartościowa i sycąca.
Sałatki z kurczakiem na imprezę
Sałatka chętnie jest zamawiana zarówno w lokalu, jak i na wynos. To danie, które nie sprawia trudu w pakowaniu – wystarczy zapakować osobno sosy, by zamawiający polał nimi sałatkę na moment przed spożyciem.
„Sałatka z kawałkami panierowanego kurczaka często jest zamawiana na wynos – mówi Pani Marta, właścicielka klubokawiarni, w której serwuje się ofertę lunchową – Najczęściej jako drugie śniadanie do pracy, ale zdarza się też, że nasi goście biorą sałatkę na wynos, żeby ją zjeść na łonie natury. Słyszałam też, że nasza sałatka z kurczakiem uratowała niejedną domówkę. Serwujemy sałatki na dowóz i klienci chętnie je zamawiają na imprezy”.
3 przepisy na sałatki z kurczakiem w panierce
Przepisów na sałatki – także na sałatki z kurczakiem jest wiele. Kurczak w panierce świetnie się komponuje z wszystkimi warzywami, pasuje do różnych rodzajów sosu, dlatego stworzenie sałatki, którego składnikiem będzie panierowany kurczak nie wymaga trudu. Zaprezentowane przez nas przepisy na sałatki z kurczakiem to hity sprzedażowe w kilku zaprzyjaźnionych lokalach gastronomicznych. Z powodzeniem możesz je zaserwować także w Twojej restauracji.
Sałatka z kurczakiem fit – na kolację i na śniadanie
Co jest w tej sałatce, że się nie nudzi i chętnie jest zamawiana o każdej porze dnia? Wspomniana wcześniej Pani Marta podzieliła się z nami refleksją na ten temat.
„Niezależnie od tego, czy to pora lunchu czy późny wieczór – sałatka fit z kurczakiem nieustannie cieszy się zainteresowaniem. Jest pożywna, zdrowa i… po prostu pyszna! Sałatka dietetyczna z kurczakiem to ulubione danie odwiedzających nas pań, ale dbający o linię panowie też ją chętnie zamawiają”
Dietetyczna sałatka z kurczakiem – przepis
Oto przepis na sałatkę z kurczakiem i ogórkiem, skropioną sosem winegret. To danie proste, szybkie i niedrogie w przygotowaniu.
Potrzebne składniki (na 4 porcje) :
- 2 ogórki szklarniowe lub gruntowe (ogórek nie musi być obrany)
- 2 duże pomidory lub 500g pomidorków koktajlowych
- 200g gotowej mieszanki sałat
- 1 mała czerwona cebula
- sos winegret
- 8 kawałków (2 kawałki na porcję sałatki) kurczaka w chrupiącej panierce
Sposób przygotowania:
Sprawdź, jak zrobić stripsy z kurczaka i przygotuj je zgodnie z instrukcją. Dzięki temu panierka będzie nie tylko idealnie chrupiąca i złota, ale także będzie świetnie trzymać się mięsa – nawet podczas krojenia!
Pomidory i ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy mieszankę sałat oraz pokrojone kawałki kurczaka. Całość skrapiamy sosem.
Sałatka z kurczakiem i makaronem
Ta sałatka stanowi doskonałe uzupełnienie dań. Dlaczego warto ją serwować w lokalu? Kto po nią sięga? Pan Sylwester prowadzi niewielki lokal gastronomiczny, w którym serwuje dania oparte na kurczaku w panierce.
„Nasz lokal to miejsce, do którego na obiad często przychodzą całe rodziny. Dlatego w naszej ofercie znaleźć można dania, które chętnie wybiorą zarówno dorośli, jak i dzieci. A te, wiadomo, uwielbiają zarówno kurczaka, jak i makaron. Odkąd sałatka z kurczakiem i makaronem jest w menu, wszyscy są szczęśliwi – dzieci, bo mogą zjeść coś, co naprawdę lubią, – ich mamy, bo mają pewność, że posiłek, który zamówiły swoim pociechom jest pełnowartościowy i my – bo nasi klienci wychodzą zadowoleni i chętnie do nas wracają”
Sałatka z kurczakiem i makaronem – przepis
Aromatyczna sałatka z kukurydzą i domowym sosem, idealna propozycja na lunch, obiad lub kolację.
Potrzebne składniki (na 4 porcje):
- 3 garście suchego makaronu
- 1 mała czerwona cebula
- 200g kukurydzy
- 100g groszku cukrowego
- pół pęczka świeżej pietruszki
- sos: oliwa, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 2 czubate łyżki pesto bazyliowego, sól i pieprz do smaku
- 8 kawałków kurczaka w panierce Holly Powder
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do niego warzywa: posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, kukurydzę oraz pokrojony groszek cukrowy.
Blendujemy składniki na sos, dodajemy go do sałatki. Sałatkę serwujemy z usmażonym, chrupiącym kurczakiem.
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Kurczak świetnie się komponuje z warzywami i… owocami! A sałatka z kurczakiem i ananasem to prawdziwy hit – króluje na przyjęciach i domówkach, ale świetnie sprzedaje się także w lokalu. Potwierdzają to Agnieszka i Tomasz, małżeństwo, które od lat prowadzi bar sałatkowy niedaleko Uniwersytetu Wrocławskiego.
„Sałatka: kurczak- ananas to genialne połączenie słodyczy ananasa z intensywnością smaku żółtego sera i selera, dopełnione chrupiącym kurczakiem w panierce. Smaki świetnie się uzupełniają, dając naprawdę przepyszny efekt. Nasi goście bardzo ją lubią – jest lekka i świeża, a dzięki kawałkom kurczaka w panierce bardzo sycąca”.
Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem
Słodko-kwaśna, sycąca sałatka z kurczakiem i ananasem, która zarówno smakiem, jak i wyglądem, zachwyci gości Twojego lokalu.
Potrzebne składniki (na 4 porcje):
- 1 słoik selera (krojony, konserwowy)
- 200 g szynki konserwowej
- 200g żółtego sera (typu cheddar)
- 1 puszka ananasa
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- natka pietruszki do dekoracji
- 8 kawałków kurczaka w panierce
Sposób przygotowania:
Szynkę, ser i ananasa kroimy w kostkę, ogórki przekrajamy na pół, dodajemy odcedzony seler oraz majonez. Mieszamy, dodajemy pokrojone kawałki kurczaka i całość dekorujemy natką pietruszki.
Jak podawać sałatki z kurczakiem
Zastanawiasz się, jak podawać sałatkę, by atrakcyjnie się prezentowała? Wystarczy kilka niewielkich zmian, by sałatka w Twoim lokalu przyciągała wzrok, rozbudzała apetyt i świetnie się sprzedawała.
Oto kilka wskazówek, jak podawać sałatki z kurczakiem. W prosty i szybki sposób wykorzystasz je w swoim lokalu. To naprawdę łatwe
- Taca zamiast talerza – Sałatkę serwuj na drewnianej tacy, wyłożonej papierem.
- Sos jako dekoracja – sos nie tylko podkreśla walory smakowe dania, ale także wizualne. Sałatka nie powinna w nim „pływać”. Dodawaj sos z umiarem, starając się wykorzystać jego potencjał dekoracyjny.
- Zadbaj o szczegół – dodatki potrafią podkreślić atrakcyjny wygląd dania. Gałązka świeżych ziół, uprażone ziarna słonecznika czy oprószenie dania podkręcającą smak przyprawą – sposobów na podniesienie apetycznego wyglądu dań jest wiele.
- Odpowiednie ułożenie sałaty – Rozkładając sałatę, postaraj się ją nastroszyć. Uzyskasz znacznie lepszy efekt niż wtedy, gdy będzie leżała płasko, przygnieciona resztą składników.