Tortilla z kurczakiem i warzywami – jak serwować najlepsze wrapy z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem w złocistej, chrupiącej panierce z dodatkiem świeżych warzyw i wyśmienitym sosem – brzmi zachęcająco, prawda? Gdy ją wprowadzisz do menu swojego lokalu, z pewnością stanie się ulubioną przekąską Twoich gości. Jak zrobić tortillę z kurczakiem, która konkurencję pozostawi daleko w tyle? Z pewnością przyda Ci się panierka do gastronomii oraz dobry przepis na tortillę z kurczakiem. Wypróbuj go, poszerz ofertę swojego lokalu o nowe danie i zyskaj nowych klientów!

 

 

tortille z kurczakiem kawałki

 

Modna tortilla z kurczakiem

Tortilla czyli placek kukurydziany pochodzący z Meksyku, coraz częściej pojawia się ofertach lokali gastronomicznych, także tych serwujących dania z kurczaka. Z powodzeniem zaserwujesz ją zarówno w foodtrucku, lokalu typu fast food, jak i w restauracji. Domowa tortilla to od lat kulinarny hit każdej domówki. Co wpływa na coraz większą popularność tego dania? Zapytaliśmy o to pana Mirosława, właściciela punktu gastronomicznego w centrum Opola.

„Ludzie lubią zjeść nie tylko smacznie, ale także zdrowo. Tortilla tak jak sałatka z kurczakiem to dania, które najczęściej wybierane są przez osoby, którym zależy na tym, by ich posiłki były odpowiednio zbilansowane. Osobiście – tortillę z kurczakiem uwielbiam! Zarówno jeść, jak i przygotowywać. Jest niezwykle prosta w przyrządzeniu i można serwować ją na wiele różnych sposobów”

 

 

tortilla z kurczakiem podanie

Jedna tortilla, wiele opcji

Tortillę przygotujesz na wiele sposobów, dzięki czemu w łatwy sposób trafisz w różne kulinarne gusta. Możesz zaserwować ją w wersji mięsnej, wegetariańskiej, a nawet na słodko! Zwiniętą w rulon lub złożoną w trójkąty. Pysznie smakuje z tradycyjnym buritto, łososiem, kurczakiem lub pieczonymi warzywami. Pasuje do niej każdy rodzaj sosów. Możesz podać ją zarówno na ciepło – tortilla będzie wtedy świetną propozycją obiadową, jak i na zimno – tak serwowana tortilla na pewno wzbogaci ofertę lunchową.

Tortilla z kurczakiem – przekąska z potencjałem sprzedażowym

Jedną z najpopularniejszych wersji tortilli jest tortilla z kurczakiem i warzywami, często podawana z serem i różnymi sosami. Tak skomponowane danie jest niezwykle sycące i smaczne – zatem świetnie się sprzedaje. Doskonale sprawdza się jako przekąska na ciepło, drugie śniadanie do pracy czy pełnowartościowy obiad. Dlatego jeśli chcesz wprowadzić przekąskę, która będzie cieszyła się popularnością, postaw na tortille z kurczakiem.

 

 

dwie tortille z kurczakiem

 

Wrapy z kurczakiem w panierce – dobry kurczak to podstawa

Jak przygotować kurczaka do tortilli? Koniecznie w panierce! Soczyste mięso kurczaka otoczone chrupiącą, postrzępioną panierką świetnie smakuje i idealnie komponuje się ze wszystkimi warzywami. Jak uzyskać efekt panierki z KFC? To nic komplikowanego. Wystarczy użyć gotowej panierki Holly Powder. Ta panierka do kurczaka dedykowana jest gastronomii – z jej pomocą kurczak serwowany w Twoim lokalu będzie smakował równie dobrze jak w popularnej sieci serwującej kurczaka.

 

Tortilla z kurczakiem – przepis

Nasz przepis na tortille z kurczakiem jest bardzo prosty – postaw na świeżość i wysoką jakość składników. Zamawiaj kurczaka u najlepszych lokalnych hodowców, w warzywa od sprawdzonych dostawców. W zależności od tego, jaki chcesz osiągnąć efekt wizualny – wybierz placki tortilli tradycyjne lub z dodatkami – ziołami lub suszonymi pomidorami. W ten sposób uzyskasz nie tylko zupełnie inny smak dania, ale także wygląd. Kolorowa tortilla z pewnością będzie się wyróżniała i zachęcała do skosztowania.

 

 

przepis na tortille dłoń

 

Jak zrobić tortillę z kurczakiem i warzywami

Aby przygotować tortillę, która będzie pysznym i pełnowartościowym posiłkiem, będziesz potrzebować:

1 placek tortilli pszennej (o średnicy 25 cm), 2 kawałki kurczaka w panierce, keczup i majonez (po 10 g każdego) oraz warzywa: sałatę lodową (15 g) plastry pomidora (20 g) i ogórka (15 g), paprykę pokrojoną w paski (20 g), czerwoną cebulę pokrojoną w krążki (15 g),

Aby placek stał się bardziej elastyczny, rozgrzej go przez około 10 sekund na grillu. Nałóż na tortillę majonez, a potem kolejno pozostałe składniki: sałatę, keczup, pomidor, ogórek i kurczaka. Zwiń placek zgodnie z instrukcją.

 

 

wrap kurczak w ręce

 

Gotowego wrapa możesz zawinąć w papier firmowy, folię aluminiową lub zapakować w tekturowe opakowanie na tortille.

Farsz do tortilli – różne wariacje

Oczywiście, podany przez nas przepis możesz modyfikować w dowolny sposób. Do tortilli możesz dodać ser, kukurydzę, odrobinę czerwonej kapusty, sałaty lub pociętej w paski kapusty pekińskiej. Składniki farszu możesz dobierać według uznania – do placków tortilli pasują zarówno różne warzywa, jak i sosy: sos czosnkowy pomidorowy, ziołowy. Przygotowanie kolorowej i smacznej tortilli jest bardzo proste, a efekt rozbudza apetyt.

 

 

tortilla kurczak talerz

 

Dlaczego warto otworzyć lokal serwujący tortillę z kurczakiem?

Istnieje wiele powodów, dla których warto wprowadzić do oferty swojego lokalu tortillę. Po pierwsze – popularność tego dania wśród wielu różnych grup klientów. Po drugie brak sezonowości. Tortilla świetnie sprzedaje się o każdej porze roku. Kolejnym argumentem jest mała konkurencja. Rozejrzyj się dookoła – ile w pobliżu znajduje się pizzerii, lodziarni czy burgerowni… Serwując wrapy nie tylko wypełniasz kulinarną lukę w okolicy, ale także pozytywnie się wyróżniasz.

Tortilla i łatwa technologia przygotowania

Aby serwować tortillę z kurczakiem, wystarczy Ci podstawowe wyposażenie kuchni, między innymi grill i frytkownica. Z pewnością resztę niezbędnych sprzętów już posiadasz. Przygotowanie wrapów jest proste, nie wymaga ani zbyt dużo miejsca ani czasu. Jeśli postawisz na serwowanie tortilli z kurczakiem, wybierz panierkę gastronomiczną. Gotowa panierka do kurczaka to gwarancja pysznych i chrupiących nuggetsów. Ich złoty kolor i soczysty smak idealnie pasują do wrapa z warzywami i świetnie go dopełniają.

 

 

wrap z kurczakiem kratka

Wrap z kurczakiem – idealne danie do serwowania na wynos

Wrapy z kurczakiem doskonale wpisują się w dania typu Street food. Są wygodne do zjedzenia w drodze, podczas spaceru, drogi do pracy czy szkoły. Pożywna i smaczna, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i dietetyczną kolację. Klasyczne kanapki nie mogą się z nią równać! Tortilla to idealne danie w ofercie foodtrucka czy punktu gastronomicznego z oknem podawczym. Pyszna alternatywa dla klasycznych kanapek. Skorzystaj z przepisu i zaserwuj tortillę, która jest pyszna, atrakcyjnie wygląda i pokona każdy głód.

 

Poznaj nasze marki: