Panierka jak w KFC – sekrety panierowania

14.03.2019.r

Panierka jak w KFC – sekrety panierowania

Charakterystyczna, chrupiąca panierka, jaka widnieje na kurczakach serwowanych w KFC, ma swoich fanów na całym świecie. Tajnej receptury poszukują nie tylko kucharze gotujący w zaciszu swojego domu, ale również Ci, którzy prowadzą własny lokal gastronomiczny, fast food, restaurację, burgerownię czy pizzerię. Jak przygotować zatem soczyste kawałki kurczaka jak z KFC, pokryte złocistą i oryginalną panierką? I w czym tkwi sekret? W marynacie i specjalnej panierce, czy może w sposobie panierowania?

 

Skąd efekt postrzępionych płatków?

Większość z nas zastanawia się nad tym, jak jest to możliwe, że na mięsie pojawiają się oryginalne, postrzępione płatki. Czy KFC w swojej tajnej recepturze stosuje płatki kukurydziane? NIE. Aby osiągnąć jednak wyśmienity smak oraz apetyczny wygląd dań, kluczowy jest nie tylko sam produkt (marynata i panierka), ale właśnie sposób panierowania. Wyrazisty, łagodny bądź pikantny smak, uzyskamy po zamarynowaniu mięsa, lecz oryginalną strukturę panierki dopiero wtedy, gdy krok po kroku będziemy postępować według naszej instrukcji panierowania.

 

Najważniejsze informacje!

  1. Aby przygotować kawałki kurczaka jak z KFC, trzeba wybrać świeże mięso, po czym odpowiednio je pociąć na kawałki.
  2. Następnie przechodzimy do marynowania, wykorzystując w tym celu marynatę łagodną bądź pikantną. Po zamarynowaniu, mięso odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Podczas panierowania pamiętaj o tym, aby nie dotykać mięsa bezpośrednio rękami, lecz przez panier.
  4. Panierowanie wykonaj zgodnie z zasadą – ZDP, a następnie z zasadą ZP. To dzięki unikalnej metodzie panierowania, na mięsie, już w momencie panierowania, pojawiają się charakterystyczne płatki.
  5. Olej we frytownicy należy rozgrzać do 170°C. Smażenie stripsów trwa natomiast 3,5 minuty.

Cała instrukcja sekretnego panierowania jest dostępna na poniższej infografice.instrukcja panierowania mięsa

Jaką rolę odgrywa marynowanie mięsa?

W marynatach znajduje się wiele przypraw, które przez kilka godzin głęboko wnikają w mięso po to, by nadać mu głębokiego smaku, odpowiedniej ostrości oraz wyrazistości. Podczas marynowania mięso nabiera podstawy do tego, by później nie tylko wspaniale i efektownie wyglądać w chrupiącej panierce, ale aby genialnie smakować. Ta mnogość przypraw w marynacie w połączeniu z ich idealną kompozycją przyczynia się także do tego, że panierowane kawałki kurczaka oczarowują… zapachem i co najważniejsze, SOCZYSTOŚCIĄ! 

Pomocne w marynowaniu i panierowaniu mięsa może okazać się również nasze wideo, ukazujące dokładnie każdy krok. Więcej filmów można również odnaleźć na naszej stronie, w zakładce „Filmy i Instrukcje”.

Instrukcje panierowania kurczaka jak w kfc

 

Kurczak serwowany w lokalu KFC urzeka chrupkością i smakiem panierki, dlatego tak chętnie sięgają po niego ludzie niemal na całym świecie! Takie danie możesz jednak przygotować z wykorzystaniem produktów Holly Powder. Próby i testy wykonał za Ciebie zespół naszych technologów dopracowując receptury w najmniejszym szczególe. Także bez cienia obaw o niepowodzenia – marynata i panierka do kurczaka Holly Powder w dłoń!

gotowa panierka do kurczaka jak kfc

gotowa panierka do kurczaka

marynata do kurczaka jak w kfc

łagodna marynata

pikantna marynata do skrzydełek ala kfc

pikantna marynata

Poznaj nasze marki: