Charakterystyczna, chrupiąca panierka do nuggetsów serwowanych w KFC ma swoich fanów na całym świecie. Zarówno kucharze gotujący w zaciszu swojego domu, jak i ci, którzy prowadzą własny lokal gastronomiczny, zastanawiają się, jak przygotować kurczaka a la KFC? Czy trzeba używać płatków kukurydzianych? W czym tkwi sekret?
Panierka KFC? Mamy coś równie dobrego!
Kurczak, KFC, przepis… jeśli Wasze myśli krążyły ostatnio wokół tych tematów, mamy dla Was dobrą wiadomość. Nie musicie już się zastanawiać, jak zrobić panierkę z KFC, szukać przepisu czy martwić się o to, jak ją właściwie przygotować. Nasze flagowe produkty: panierka do kurczaka oraz marynaty pozwolą w łatwy i szybki sposób przygotować nuggetsy , stripsy czy skrzydełka jak z KFC. Oferowane przez Holly Powder produkty dedykowane są dla gastronomii i z pewnością świetnie się sprawdzą także w Waszym lokalu.
Za każdym razem tak samo idealna – panierka jak w KFC
Jakie są największe zalety panierki marki Holly Powder? Z pewnością gwarantowana powtarzalność. Jej receptura zapewnia zawsze taki sam, powtarzalny efekt. Przygotowany z jej pomocą kurczak jest za każdym razem tak samo złocisty, tak samo chrupiący, tak samo soczysty. Ściśle określone zasady pracy z panierem, ustalona liczba powtórzeń czynności, które wykonuje się podczas panierowania i świetnie obliczone proporcje to sprawdzony przepis na najpyszniejsze kawałki mięsa w chrupiącej panierce. Poza tym panierka do kurczaka Holly Powder świetnie sprawdzi się jako panierka do ryby.
Kurczak a la KFC – sprawdzone rozwiązania na chrupiącą panierkę
W związku z tym, że od wielu lat pracujemy nad tym, by nasze produkty spełniały Wasze najwyższe oczekiwania, a kurczak przyrządzany z ich udziałem był najsmaczniejszy, posiadamy bogate doświadczenie w przygotowywaniu dań z kurczaka. W tym artykule pragniemy się tym doświadczeniem z Wami podzielić.
Jak przygotować pierś z kurczaka? Jak zrobić stripsy z KFC? Jak panierować kawałki mięsa, by miały super chrupiącą panierkę? To tylko niektóre z pytań, jakie pojawiają się podczas rozmów z Wami, dlatego na nich skupiamy uwagę w niniejszym tekście. Prócz tego, publikujemy nasz oryginalny przepis na kurczaka w chrupiącej panierce. Zapraszamy do czytania i… panierowania!
Czy panierka KFC posiada płatki kukurydziane?
NIE. Skąd zatem efekt postrzępionych płatków kukurydzianych? Większość z nas zastanawia się nad tym, jak jest to możliwe, że na mięsie pojawiają się oryginalne, postrzępione płatki. Ich obecność nie wynika jednak z używania płatków kukurydzianych czy innych wymyślnych składników. Aby osiągnąć ten wyśmienity i apetyczny wygląd dania, kluczowe jest użycie odpowiednich produktów – takich jak marynata i panierka gastronomiczna, jak również sposób, w jaki marynujemy i panierujemy kawałki mięsa.
By mięso wyszło przepyszne – marynowanie
W marynatach znajduje się wiele przypraw, które przez kilka godzin głęboko wnikają w mięso po to, by nadać mu głębokiego smaku, odpowiedniej ostrości oraz wyrazistości. Podczas marynowania mięso nabiera podstawy do tego, by później nie tylko wspaniale i efektownie wyglądać w chrupiącej panierce, ale także by genialnie smakować. Ta mnogość przypraw w marynacie w połączeniu z ich idealną kompozycją przyczynia się także do tego, że panierowane kawałki kurczaka oczarowują… zapachem i co najważniejsze, SOCZYSTOŚCIĄ!
Kawałki kurczaka właściwie uwodnione – zalety masowania mięsa
Nieodłącznym elementem marynowania mięsa jest masowanie kawałków kurczaka zalanych gotową marynatą. W jakim celu wykonuje się te czynności? Podczas masowania marynata wnika w głąb mięsa, nadając mu odpowiedni smak i aromat. Masowanie wpływa na odpowiednie uwodnienie mięsa. Dzięki temu mięso jest soczyste, a panierka dobrze trzyma się mięsa.
Postrzępiona panierka z KFC – efekt panierowania
Marynata zapewnia mięsu wyrazisty, intensywny smak i aromat. Natomiast odpowiedni sposób panierowania sprawia, że nuggetsy i skrzydełka posiadają charakterystyczną, postrzępioną strukturę. I to bez płatków kukurydzianych! Dzięki zastosowaniu kilku prostych zasad panierowania osiągniecie efekt, który spowoduje, że Wasze ślinianki zaczną intensywnie pracować. Złota, chrupiąca i apetycznie postrzępiona panierka kusi swoim wyglądem i zachęca do skosztowania. Jak zatem przyrządzić filet z kurczaka w panierce KFC? Oto nasz przepis na złociste i chrupiące kawałki kurczaka.
Jak przygotować chrupiącego kurczaka w złotej panierce?
Cały proces przygotowania stripsów można podzielić na trzy etapy: Przygotowanie mięsa i marynaty, panierowanie i smażenie. Wykonywanie czynności zgodnie z naszą instrukcją, odpowiednia ilość ich powtórzeń i dbałość o szczegóły sprawi, że Wasze danie będzie nie tylko aromatyczne i smaczne, ale także atrakcyjne wizualnie.
Etap I – przygotowanie mięsa i marynaty
Czas przygotowania: 20 min + 12 h w lodówce
Potrzebne składniki i sprzęty:
- Świeży filet z piersi z kurczaka
- Zimna woda i lód (50% wody, 50% lodu kruszonego)
- Gotowa marynata do kurczaka – łagodna bądź pikantna
- Miska
- Mątewka
- Nóż i deska do krojenia
Marynowanie – krok po kroku:
- Aby przygotować kawałki kurczaka jak z KFC, należy wybrać świeże mięso drobiowe. Filet z kurczaka powinien być odpowiednio schłodzony, oczyszczony i pozbawiony kostek, chrząstek , miejsc z błoną lub defektem.
- Tak przygotowane mięso należy odpowiednio pociąć na kawałki. Każdy kawałek mięsa powinien mieć kształt paseczka i ważyć około między 25 a 30 g.
- W celu zamarynowania mięsa należy przygotować marynatę. W zależności od oczekiwanego poziomu ostrości, mamy do wyboru marynatę łagodną i pikantną. Przygotowujemy ją zgodnie z instrukcją producenta i tabelami określającymi proporcje. Zalane marynatą kawałki piersi z kurczaka masujemy do momentu, aż mięso wchłonie całą marynatę. Odstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc.
Etap II – panierowanie
Potrzebne składniki i sprzęty:
- Panierka Holly Powder
- Pojemnik na panierkę oraz pojemnik z wodą
- Kosz do zanurzania mięsa w wodzie
- Szczypce do przekładania zamarynowanego mięsa między wodą i panierką
- Sitko do przesiewania panierki
Panierowanie – krok po kroku
- Przed rozpoczęciem panierowania włóż zamarynowane kawałki mięsa do zimnej wody.
- Używając szczypiec zanurz stripsy w panierze. Podczas panierowania pamiętaj o tym, aby nie dotykać mięsa bezpośrednio rękami. Rób to zawsze przez panier.
- Panierowanie wykonaj według instrukcji opracowanej przez Holly Powder. Zacznij od zasady ZDP czyli ZBIERZ – DOCIŚNIJ – PRZERZUĆ. Powtórz tę czynność 6 razy.
- Strząśnij nadmiar panieru z mięsa i ponownie umieść je w wodzie.
- Drugie panierowanie rozpocznij od zasady ZP czyli ZBIERZ – PRZERZUĆ. Tym razem nie dociskaj panieru do mięsa. Staraj się, by Twoje ruchy nadały produktowi jak największą pulchność. To właśnie dzięki tym działaniom panierka podczas smażenia postrzępi się w charakterystyczny sposób. Powtórz te czynności 6 razy.
Etap III – smażenie
Potrzebne składniki i sprzęty:
- Tłuszcz, np. olej rzepakowy lub gotowy mix olejów
- Frytownica bądź smażalnik
- Rozgrzej olej w urządzeniu do smażenia. Temperatura tłuszczu powinna mieć 170°C.
- Opanierowane kawałki mięsa umieść w koszu i włóż go do gorącego tłuszczu.
- Smażenie stripsów trwa około 3,5 minuty.
- Gdy korzystasz z frytkownicy, po 30 sekundach od rozpoczęcia smażenia wstrząśnij koszem. Zapewni to równomierne usmażenie się każdego kawałka kurczaka.
Cała instrukcja panierowania jest dostępna na poniższej infografice.
Pokazaliśmy Wam, jak przygotować chrupiące stripsy w panierce. Jeśli interesuje Was przepis na skrzydełka jak z KFC, koniecznie zapoznajcie się z naszą drugą instrukcją panierowania. Znajdziecie ją w zakładce filmy i instrukcje.
Pomocne w marynowaniu i panierowaniu mięsa może okazać się również nasze wideo, ukazujące dokładnie każdy krok. Więcej filmów można również znaleźć na naszej stronie, w zakładce “Filmy i Instrukcje“.
Kurczak a la KFC poleca się na każdy głód
Chrupiące kawałki mięsa drobiowego w złocistej barwie idealnie łączą się z ulubionymi przekąskami. Tak przygotowanego kurczaka z powodzeniem zaserwujecie razem z frytkami lub w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw. Na bazie panierowanego kurczaka można stworzyć bogate, urozmaicone menu. Stripsy świetnie się komponują z pieczywem – dlatego stanowią dobrą bazę do przygotowania pożywnego sandwicha oraz burgera. Fanom tortilli warto zaproponować wrapy z kurczakiem i warzywnymi dodatkami.
Kawałek kurczaka, a tyle przyjemności
Kurczak serwowany w lokalu KFC urzeka chrupkością i smakiem panierki, dlatego tak chętnie sięgają po niego ludzie niemal na całym świecie! Takie danie możecie z powodzeniem przygotować wykorzystując produkty Holly Powder. Próby i testy wykonał za Was zespół naszych technologów dopracowując receptury w najmniejszym szczególe. Zatem do dzieła!
Panierka KFC nie jest Wam potrzebna, by przygotować takie danie jak soczysty, chrupiący kurczak ala KFC. Dzięki produktom Holly Powder osiągniesz pożądany efekt złotej, chrupiącej panierki. Tak że bez cienia obaw o niepowodzenia – marynata i panierka do kurczaka Holly Powder w dłoń!