Wyposażenie małej gastronomii – jak wyposażyć kuchnię w restauracji z kurczakiem?

Wyposażenie małej gastronomii – od czego zacząć? Co będzie lepsze smażalnik ciśnieniowy czy frytownica gastronomiczna? Czy wyposażyć lokal w nowe urządzenia gastronomiczne, czy postawić na używane wyposażenie gastronomii? Dowiedz się, jak wyposażyć kuchnię w lokalu serwującym kurczaka w panierce i zrealizuj swój pomysł na biznes gastronomiczny!

 

wyposażenie małej gastronomii - garnek

 

Wyposażenie kuchni w małej gastronomii – małe koszty

Lokal z kurczakiem to atrakcyjny pomysł na biznes gastronomiczny z wielu względów. Po pierwsze dania z kurczaka cieszą się dużą popularnością, są łatwe w przygotowaniu i wygodne w serwowaniu na wynos. Z powodzeniem więc można zaoferować szeroki wybór atrakcyjnych dań opartych na kurczaku w panierce i serwować je zarówno na miejscu, jak i poza.

Po drugie otwarcie lokalu z kurczakiem wymaga stosunkowo niewielkich nakładów finansowych. O koszty wyposażenia małej gastronomii zapytaliśmy pana Damiana z Wrocławia, właściciela małej restauracji serwującej dania z kurczaka w panierce.

 

mała gastronomia - wyposażenie ze stali nierdzewnej

 

„Wyposażenie mojego lokalu w niezbędne urządzenia gastronomiczne kosztowało mnie około kilka tysięcy złotych. Znajomi pytali mnie, jak mi się to udało. Prawda jest taka, że kuchnia w restauracji serwującej kurczaka może świetnie działać, gdy wyposażymy ją w kilka podstawowych sprzętów. Tak zrobiłem. I nie żałuję. Inwestycja zwróciła się po 3 miesiącach, a lokal od razu zaczął zarabiać”.

Jak wyposażyć kuchnię w małej restauracji?

Zanim zdecydujesz się na konkretne urządzenia gastronomiczne dla swojego lokalu, warto, byś wcześniej opracował listę dań, którą chcesz zaoferować swoim gościom. Wyposażenie kuchni będzie zależało od tego, co znajdzie się w menu. Dzięki temu unikniesz kupowania sprzętów, z których później nie będziesz korzystać. Rozsądne planowanie wyposażenia kuchni w restauracji pozwoli Ci dobrze zainwestować pieniądze oraz lepiej zagospodarować przestrzeń kuchenną lokalu.

 

akcesoria do małej gastronomii

 

Podstawowe wyposażenie małej gastronomii

Zatem jeśli zdecydowałeś się na otwarcie małej gastronomii, w której serwować będziesz dania z kurczaka i opracowałeś menu – czas na wybór urządzeń gastronomicznych. Zastanawiasz się, jaki sprzęt do małej gastronomii?

 

Oto lista urządzeń i sprzętów, których z pewnością będziesz potrzebował w lokalu z kurczakiem:

 

1. Urządzenia chłodnicze do gastronomii

• szafa chłodnicza podblatowa,
• urządzenia mroźnicze
• lodówka do napojów lub dystrybutor postmix

2. Urządzenia do obróbki cieplnej w gastronomii

• smażalnik lub frytownica nastawna
• frytownica do przygotowania frytek lub przekąsek
• podgrzewacz do frytek
• witryna grzewcza
• lampy grzewcze
• toster
• grill kontaktowy lub płyta grillowa

3. Urządzenia gastronomiczne do obróbki mechanicznej

• blender
• masowanica mechaniczna

4. Inne ważne urządzenia do gastronomii

• zlew i umywalka
• okap kuchenny
• stół do panierowania

5. Naczynia gastronomiczne do profesjonalnej kuchni

• pojemniki do panierowania
• kosz frytowniczy
• miski garnki nierdzewne

6. Przybory kuchenne i akcesoria

• sito do przesiewania panieru
• szczypce

Urządzenia chłodnicze do gastronomii

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze to podstawa wyposażenia gastronomii – zwłaszcza takiej, której menu opiera się na daniach bazujących na kurczaku. Szafy chłodnicze są niezbędne do przechowywania mięsa podczas procesu marynowania. Ilość urządzeń chłodniczych określa na planie technologicznym rzeczoznawca sanitarny. Urządzenia mroźnicze przydadzą się do przechowywania frytek lub innych niezbędnych mrożonek.

 

urządzenia dla gastronomii - wyposażenie

 

Urządzenia do obróbki cieplnej w gastronomii

Profesjonalne urządzenia gastronomiczne do obróbki termicznej to kolejna niezwykle istotna część wyposażenia – zarówno małej, jak i dużej gastronomii. Na początek wystarczy Ci kilka podstawowych sprzętów: toster, grill, frytkownica. Z pewnością przydadzą się także lampy i witryny grzewcze, gofrownice oraz podgrzewacz do frytek. W restauracji serwującej kurczaka „sercem” kuchni jest miejsce, w którym smażysz stripsy lub skrzydełka: smażalnik lub frytownica. Czym się różnią i które wybrać? Wszystko zależy od Twojego budżetu.

 

perfekcyjna kuchnia - wyposażenie gastronomii i agd

 

Smażalnik ciśnieniowy lub frytownica nastawna

Kurczaka w panierce najwygodniej przygotujesz w profesjonalnym smażalniku. Zarówno smażalnik ciśnieniowy, jak i smażalnik otwarty posiadają wbudowaną filtrację. Dzięki automatycznej filtracji oleju jego żywotność wydłuża się, co przekłada się na duże oszczędności na zakupie frytury.

 

pomocne akcesoria w wyposażeniu małej gastronomii to podstawa

 

Jeśli jednak wolisz budżetowe rozwiązanie, z powodzeniem możesz zainwestować w elektryczną frytownicę nastawną. Doskonale sprawdzi się do smażenia panierowanych elementów z kurczaka. Warto jednak pamiętać, że frytownica nie posiada wbudowanej filtracji.

Urządzenia gastronomiczne do obróbki mechanicznej

Poza blenderem w lokalu z kurczakiem w amerykańskim stylu przyda się także masownica mechaniczna. Dzięki niej w krótkim czasie dokładnie wymasujesz duże ilości mięsa. Jeśli Twój lokal sprzedaje powyżej 40 kilogramów mięsa drobiowego dziennie ten sprzęt gastronomiczny będzie niezwykle pomocny, lecz nie konieczny.

 

urządzenia gastronomiczne - blender

 

Inne ważne urządzenia do gastronomii

Na wyposażenie małej gastronomii składają się zlewy, umywalki, okapy, a także meble gastronomiczne – najlepiej ze stali nierdzewnej. Solidne wykonanie sprawia, że meble są wytrzymałe, odporne na uszkodzenia i korozję oraz łatwe w czyszczeniu. Wybierając stół do panierowania postaw na wykonany ze stali nierdzewnej lub w pełni automatyczny z wbudowanym przesiewaczem, który pozwala oszczędzać panierkę.

 

okap - przydatne urządzenie w małej gastronomii

 

Naczynia gastronomiczne do profesjonalnej kuchni

Lista sprzętu drobnego jest długa i w dużej mierze zależy od tego, jakie dania zamierzasz serwować w lokalu. Z pewnością powinieneś wyposażyć kuchnię w takie naczynia gastronomiczne jak patelnie, miski, garnki nierdzewne, wiadra. Szczególnie przydatne będą pojemniki do panierowania. Dzięki nim panierowanie kurczaka będzie bardziej wydajne i komfortowe.

 

sprzęty do gastronomii

 

Przybory kuchenne i akcesoria

Koniecznie zainwestuj w taki sprzęt gastronomiczny jak sito do przesiewania panieru. Te przybory kuchenne sprawią, że przygotowanie kurczaka w panierce będzie jeszcze prostsze i wygodne.

Dodatkowe wyposażenie do gastronomii

Podstawowe wyposażenie gastronomii możesz uzupełnić o dodatkowe urządzenia i akcesoria. Wszystko zależy od tego, jak różnorodne będzie menu, czy zamierzasz wzbogacić ofertę o ciepłe napoje i desery czy planujesz serwować dania na zastawie stołowej czy raczej postawisz na jednorazowe pakowania gastronomiczne.

akcesoria kuchenne dedykowane gastronomii

 

W zależności od profilu Twojej działalności w kuchni lokalu gastronomicznego sprawdzi się: profesjonalna zmywarka z funkcją wyparzania, krajalnica – szatkownica do warzyw, piece do pizzy, piece konwekcyjne, miksery planetarne, kostkarki i inne wyposażenie gastronomiczne.

Wyposażenie gastronomii używane czy nowe

Wyposażenie małej gastronomii – używane czy nowe? Wszystko zależy od Twojego budżetu. Zakup nowych sprzętów to większy koszt, ale także większe bezpieczeństwo. W razie awarii możesz skorzystać z prawa do reklamacji. Często jednak używane urządzenia do gastronomii to jedyne wyjście. Kupując je warto upewnić się, że były użytkowane zgodnie z przeznaczeniem i że ich stan techniczny jest taki jak zapewnia sprzedający.

Poznaj nasze marki: